OČEVICI VIDELI CRVENU PETOKRAKU: Detalji eksplozije u Zagrebu, oglasila se policija

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

11. 03. 2022. u 07:31

ZAGREBAČKA policija nakon pada misteriozne letelice u četvrtak uveče, u naselju Jarun blizu reke Save, i dalje nije potvrdila šta se zapravo dogodilo.

Foto: Jutjub/EU Top News

Mesto događaja u blizini jednog studentskog doma je i dalje ograđeno, a policija i vojna policija ne puštaju nikoga da se približi. Nije dozvoljeno ni snimanje, a specijalne ekipe su tokom noći utvrdile da nema pojačane radijacije.

Policija je za sada potvrdila da su pronađena dva padobrana.

- Na mesto dojave su hitno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno zaprimili dojave građana - do sada je saopštila policija. Ozleđenih nije bilo, ali je oštećeno nekoliko automobila.

- Na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana - Iako policija nije potvrdila, najverovatnije je reč o bespilotnoj letelici.

Razgovarali smo sa nekoliko Zagrepčana koji su sinoć oko 23 časa čuli jaku eksploziju u tom delu grada.

- Čuo se strašan prasak, a kako smo već preživeli dva zemljotresa mislili smo da se opet tlo trese - rekla nam je Marija Hondl, koja stanuje u neposrednoj blizini događaja.

I profesor istorije Drago Mikić kaže da se čula jaka eksplozija, a kada je izašao iz kuće video je veliki krater u blizini studentskog doma ”Stjepan Radić”.

- Veoma brzo je došla policija, a oni koji su se okupili tvrdili su da su videli crvenu zvezdu na ostacima lima i da je reč o dronu.

Navodno je u samoj blizini bilo i nekoliko studenata, koji su na sreću neozleđeni.

Da se letelica srušila samo pedesetak metara dalje, pala bi ili na studentske domove ili na jedno od savskih naselja, jer je u tom delu Zagreba mnogo stambenih zgrada.

Neidentifikovani leteći objekt koji se srušio u Zagrebu mogao bi biti izviđački dron Tu-141 "Striž". To je zaključak Tajlera Rogaveja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala War zone.

On je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu koji je u Hrvatsku stigao iz Ukrajine, nakon što se pokvario.

Pogledajte više