NA SUD ZBOG TRADICIJE: Nesvakidašnji slučaj u Severnoj Makedoniji koji je stigao do pravosudnih organa

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

09. 02. 2022. u 10:23

PO prijavi Udruženja za zaštitu životinja "Anima mundi" iz Skoplja, stočar Aleksandar Mačevski iz sela Robovo, u okolini Pehčeva na istoku Makedonije, morao je na saslušanje u policiju pod optužbom da je maltretirao domaću životinju!

Aleksandar Mačevski / Foto Fejsbuk

Pomenuto maltretiranje se dogodilo tokom proslave zbog uspešne prodaje stoke, kada je uz muzičku pratnju poznate trubačke numere "Izgubljeno jagnje" iz staje doveo do stola jagnje koje je bilo vezano.

Mačevski je sve ovekovečio video-zapisom na svom fejsbuk-profilu i - zapao u neprilike! Sve su videli u udruženju "Anima mundi", prijavili ga kao "surovog stočara" koji, eto, maltretira životinje pa je završio u policijskom izveštaju.

Aleksandar se inače stočarstvom bavi od 2006. godine i njegova porodica i živi od prodaje stoke, između ostalog i jagnjadi.

- Po ustaljenom običaju, kada završim prodaju jagnjadi, organizujem proslavu. Tako je bilo i prošle nedelje kada sam pozvao ljude koji su mi pomogli pri utovaru stoke, da proslavimo. Kao deo tradicije na kraju se svira "Izgubljeno jagnje", otac izvodi jagnje iz štale i vezano ga dovodi do stola. Potom se jagnje, živo i zdravo, vraća u štalu. I, to je to, taj običaj traje nekoliko minuta - precizno objašnjava svoju "krivicu" zatečeni stočar, žaleći se da je sada zbog svega izložen lavini kritika.

U njegovoj porodici, kako veli, stočarstvom se bavi deset članova familije, i sada su svi veoma uvređeni ocenama izrečenim od strane Udruženja "Anima mundi".

Mačevski najavljuje da će sada i sam pokrenuti kontrapostupke za zaštitu od javnog vređanja.

Kaže, godinama gaji stoku. Poziva "neka dođu ti iz Skoplja koji vređaju da vide kako se čuva stoka". Ukoliko bude optužen i nastavi se hajka, uz podršku drugih stočara najavljuje i proteste. Ako treba i pred zdanjem Vlade u Skoplju.

- Poručujem ljudima iz "Anima mundi" da dođu da vide kako se šišaju ovce, da li su im vezane noge, kako se to radi. Na primer, 20. maja šišaću ovce, i ako ih vežem neko će me uslikati i reći - maltretiranje životinja. Ne, to nije maltretiranje životinje. Ljubitelj sam stoke, radim sa stokom i uvek ću ostati na tome, ali ovakve kritike nemaju smisla - izričit je Mačevski.

Najavljuje i da će, ukoliko bude optužen za nešto što se tradicionalno praktikuje kod stočara u Maleševiji, na krajnjem istoku Makedonije, stoku darivati državi, a on će sa porodicom da se - iseli!

I MINISTAR UZ "MUNDI"

UDRUŽENjE "Anima mundi" pomenuti slučaj je uz video-zapis prijavilo svim nadležnim institucima, pa i protiv navedenog inspektora koji je bio prisutan tom surovom činu maltretiranja "nevine životinje". U delu skopskih medija je objavljeno da se u reakcijama osude tog čina priključio i resorni ministar poljoprivrede Vlade Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i rukovodstvo državne Agencije za hranu i veterinarstvo.

Pogledajte više