POVUĆI ĆEMO SVOJE VOJNIKE IZ UKRAJINE: Veliki zaokret predsednika Hrvatske – Nemamo ništa sa krizom u toj zemlji, potkačio i SAD

Novosti online 25. 01. 2022. u 15:50 >> 15:50

AKO dođe do eskalacije situacije u Ukrajini, povući ćemo sve do poslednjeg hrvatskog vojnika, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović. Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar, zatvaraj vrata, komentarisao je Milanović.

Foto: EPA

Milanović je o situaciji u Ukrajini govorio tokom posete fabrici „Kraš“, prenose hrvatski mediji.

- NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego s Bajdenovom politikom, vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i postoje načini da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto, da joj se ekonomski pomogne - rekao je Milanović.

On je analizirao i ponašanje SAD u vezi sa Ukrajinom i Rusijom.

- Kad je otišao Tramp, kojeg su demokrate napadale da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija, pod pritiskom republikanskih jastrebova, odjednom vrši pritisak na Pentagon i Bajdena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mesto u NATO-u. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svetu - kazao je Milanović.

Foto: Ured Predsjednika RH

Hrvatski predsednik dodao je da treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti sprovode pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće učestvovati.

- Neću to dopustiti, a (premijer Andrej) Plenković neka preti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posetio Ukrajinu, ne zna šta se događalo. Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar - zatvaraj vrata, rekao je Milanović.

Upitan o cenama gasa, kazao je da ne može da kritikuje Plenkovića.

- Ne može da napraviti čudo, ali ovo pokazuje da ova konfrontacija s Rusijom nije najpametnija. Preti se sankcijama nemačkoj pokrajini gde završava gasovod „Severni tok 2“, to je cena koju svi plaćamo. Platiće Evropa, Hrvatska nešto manje - rekao je Milanović.

rs.sputniknews.com/J. Kerbler

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pogledajte više