DVE OPTUŽNICE ZA SRPSKE ŽRTVE: Objavljena porazna statistika delovanja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2021. godini

O. M.

05. 01. 2022. u 09:24

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine je tokom 2021. godine podiglo 21 optužnicu za ratne zločine na području BiH, od čega se samo dve optužnice odnose na zločine počinjene nad Srbima.

Foto: S. Mišljenović

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, optužnice su podignute protiv ukupno 56 osoba, ne navodeći nacionalnu strukturu optuženih.

- Optužnicama su obuhvaćeni zločini koji su počinjeni širom BiH, nad žrtvama koje su pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH. Detaljniji prikaz o strukturi optužnica biće objavljen u našem godišnjem izveštaju - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema saznanjima "Novosti" od 56 optuženih, čak 49 su Srbi, a ostalih sedam optuženih su Bošnjaci. Oni se terete za zločine nad srpskim zarobljenicima u Teočaku, te zločine u Hrasnici.

U Tužilaštvu BiH navode da su tokom godine podigli optuženice u 172 predmeta protiv 334 osobe.

Broj ukupno optuženih osoba u 2021. godini veći je za 17,6 odsto, odnosno za 50 osoba više nego 2020. godine - navodi se u saopštenju.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske, kaže da sam broj optužnica ukazuje da u Tužilaštvu BiH postoji jedna struktura, pre svega Bošnjačka, ali i manjina Srba koji su lojalni Federaciji BiH i bave se samo optuživanjem Srba.

- U Atlasu zločina nad Srbima, čiju smo publikaciju najavili, samo u prvom tomu koji se bavi 1992. godinom navedeno je preko 60 mesta na kojima su počinjeni zločini. U to ne ulaze logori i zatočenja, već ubistva, kršenje međunarodnih konvencija - kaže Kojić.

Prema njegovim rečima jasno je da u procesuiranju ratnih zločina u BiH postoje dvostruki aršini.

- To jasno i nedvosmisleno ukazuje da ne postoji namera da se zadovolji pravda i uspostavi jednakost građana pred zakonom. "Inckovim zakonom" pokušava se zabraniti dokazivanje istine i nametnuti posmatranje istorije kroz presude Haškog tribunala i Suda BiH, kako bi se Srbima nametnula kolektivna odgovornost - kaže Kojić.

Dodaje, da zbog toga Centar ulaže maksimalne napore da se istina o ratu prikaže dokumentovanim dokazima i da se ne dozvoli iskrivljavanje istorijskih činjenica.

ŽRTVE BEZ PRAVDE

Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP Republike Srpske za istrage krivičnih dela ratnih zločina, kaže da u Tužilaštvu BiH postoji ogroman broj predmeta koji se odnose na zločine nad Srbima.

- Ti predmeti se nalaze u Tužilaštvu BiH i još nisu procesuirani. Mnogi neće ni odgovarati za zločine počinjene nad Srbima, jer više nisu među živima. Nažalost, samim tim, veliki broj žrtava nikada neće dobiti pravdu - istakao je Tuševljak.

Pogledajte više