GLASALO 77 POSLANIKA: Parlament BiH ograničio poskupljenje struje na 20 odsto

Tanjug 30. 12. 2021. u 23:43

NA večerašnjoj, vanrednoj sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH usaglašen je Predlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim je poskupljenje struje ograničeno na maksimalnih 20 odsto.

Parlament BiH / Foto AVAZ

Na sednici na kojoj je bilo više replika nego diskusije, za ovaj zakon glasalo je 77 poslanika, jedan je bio protiv i jedan uzdržan, preneo je portal Klix.ba.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao da je već objašnjeno zašto je bitno da ovo povećanje bude više od 50 odsto.

- Ovim ćemo Elektroprivredu dovesti u težak položaj. Ne kažem da je neizvodiv, ali biće težak - kazao je Džindić.

Dom naroda parlamenta BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sednici usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u BiH. Suština je osigurati vladi BiH pravni temelj za donošenje interventnih mera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cena struje i na taj način uticati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz Elektroprivrede BiH.

Zbog amandmana delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića Dom naroda BiH usvojio je, međutim, dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

U tekstu koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu stoji da vlada treba da reaguje ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 odsto, međutim, juče je na sednici Doma naroda usvojen tekst u kojem je ta granica za reagovanje vlade BiH pomerena na 20 odsto.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH su danas poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane poslanika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti "u potpunosti nesprovodivi i neće voditi rešenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže".

Sprovođenje dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znači poslovanje s gubitkom od 85 miliona KM u narednoj godini, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Očekuje se da bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu najranije 8. januara.

Pogledajte više