ŠTRAJK ZBOG CENE STRUJE U BIH: Desetine hiljada radnika obustavilo rad na pola sata

Tanjug 17. 12. 2021. u 19:41

DESETINE hiljada radnika u više stotina privrednih društava širom Federacije Bosne i Hercegovine obustavili su danas rad na pola sata, u okviru štrajka upozorenja koji je organizovalo Udrženje poslodavaca FBIH

D.N.

Štrajk je organizovan povodom ugovora o snabdevanju električnom energijom koje su preduzeća dobila od elektroprivreda u FBiH, a prema kojima se cena struje za privredu povećava za 150 procenata, a za neke kompanije i do 350 odsto, prenosi portal Biznisinfo.

- 'Štrajk upozorenja koji smo danas organizovali je opomena i apel Vladi FBIH da hitno preduzme mere i donese odluku kojom se povećanje cena električne energije za privredu ograničava na maksimalno 20 posto - izjavio je Adnan Smailbegović, predsednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Takvu odluku, dodao je, može da donese samo Vlada FBiH.

- 'Mi smo već pozvali naše članice da ne potpisuju ugovore o nabavci električne energije koje su dobili od elektroprivreda, tako da se lako može desiti da elektroprivrede dočekaju novu godinu bez potpisanih ugovora - rekao je on.

Kompanija Arselor Mital Zenica je dobila ponudu od Elektroprivrede BiH za cenu struje u 2022. godini koja je za 125 posto viša u odnosu na trenutnu.

Nikhil Mehta, direktor Arselor Mitala, navodi da je ta kompanija najveći potrošač električne energije u BiH, sa potrošnjom od 520.000 MW na godišnjem nivou, te da bi ovo povećanje proizvelo dodatni trošak u poslovanju od 70 miliona KM (35,8 miliona evra), zbog čega poslovanje jednostavno ne bi bilo održivo.

- 'To bi dovelo do zaustavljanja rada fabrike na duži vremenski period, što bi imalo dugoročne posledice za 2.300 radnih mesta u Arselor Mitalu Zenica, kao i za najmanje 10.000 radnih mesta u drugim firmama koje svoje poslovanje u velikoj meri zasnivaju na saradnji sa Arselorom - upozorio je on.

Direktori drugih velikih preduzeća u BiH koja su učestvovale u štrajku upozorenja, popit Željezare Ilijaš, Pobjede iz Tešnja, fabrike 5G TMT iz Travnika, takođe su oštro kritikovali vlasti i vladajuće strukture i poručili da su protesti poslednji signal odgovornim licima da shvate trenutnu situaciju u kojoj se nalaze kompanije koje državi donose dobit.

BONUS VIDEO - MAGLA SE SPUSTILA NA SRBIJU: Smanjena vidljivost na putevima, žuti meteoalarm na snazi

 
Pogledajte više