EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO: Hrvatska mora da plati odštetu

Novosti online 18. 11. 2021. u 12:17

EVROPSKI sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora platiti 40.000 evra porodici šestogodišnje devojčice Madine iz Avganistana jer je istraga njene pogibije bila neefikasna.

Foto: Printskrin Youtube/ Evropski sud za ljudska prava

Sud je utvrdio da je tretman dece tražilaca azila bio neprikladan i da odluke o tražiocima azila nisu donete odgovarajućom brzinom.

Sud takođe nalazi da su neki od podnosilaca predstavke kolektivno proterani iz Hrvatske i da je država tražiocima azila uskratila njihova prava, između ostalog ograničavajući pristup advokatu.

U presudi se navodi da istražitelji nisu proveravali nedoslednosti u policijskim izveštajima, niti su upoređivali GPS podatke sa mobilnog telefona porodice poginule devojčice sa podacima iz policijskog automobila, kako je sugerisala ombudsmanka.

Hrvatska je ignorisala optužbe, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Madine ubijena ubrzo nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, saopštio je sud.

Podsećamo, šestogodišnja Avganistanka Madina je poginula krajem novembra 2017. godine kad ju je udario voz po prisilnom povratku iz Hrvatske u Srbiju, da bi tek posle tri dana njeni roditelji od nadležnih jedva dobili telo, još krvavo i blatnjavo.

Pogledajte više