OSLOBOĐENI KRIVICE ZA PRODAJU JEFTINE STRUJE: Sanaderu jedna oslobađajuća presuda za korupciju

Novosti online

12. 11. 2021. u 19:33

VRHOVNI sud delimično je potvrdio oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj su nekadašnji premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader i preduzetnik Robert Ježić oslobođeni krivice za prodaju jeftine struje Ježićevoj firmi Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Arhiva Novosti

Sud je saopštio da je preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužnicu za jedno krivično delo podsticanja na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv dvojice optuženih, a potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu za drugo krivično delo podsticanja na na zloupotrebu položaja i ovlašćenja protiv optuženih.

Najviši sud smatra da je prvostepeni sud pravilo zaključio da nije dokazano da su Sanader i Ježić podstakli na zloupotrebu položaja i ovlašćenja u međuvremenu preminulog suoptuženika Mravka koji je svojim iskazom teretio bivšeg premijera i preduzetnika.

Pritom drugi ispitani svedoci, a ni dokumentacija u spisu ne potvrđuju iskaz Mravka, koji je tokom postupka preminuo i nije mogao biti ispitan, preneli su hrvatski mediji.

Pogledajte više