BIVŠI BUGARSKI MINISTAR PONOVO ŠOKIRA: Naši političari prodaju sopstvenu zemlju u zamenu za pozicije u Briselu

Novosti onlajn

25. 10. 2021. u 22:51

U BUGARSKOJ ima političara koji su spremni da prodaju interese sopstvene države kako bi od Brisela dobili visoke pozicije, izjavio je bivši ministar odbrane lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Publicistikata na NOVA

On je za televiziju „NOVA“ kao primer naveo trenutni položaj Bugarske u sferi energetike.

S tim u vezi, Karakačanov je podsetio šta se dešavalo u zemlji početkom 2000-ih godina kada je Evropska komisija (EK) obavezala Bugarsku da odustane od četiri bloka nuklearne elektrane „Kozloduj“ zbog nepoštovanja zahteva bezbednosti. Podsećanja radi, u periodu od 2001. do 2005. godine na čelu vlade je bio poslednji kralj Bugarske (1943-1946. godine) Simeon Sakskoburgotski.

Prema mišljenju bivšeg ministra, jedna od političarki koja je u zamenu za odustajanje od nacionalnih vrednosti Bugarske dobila poziciju bila je Meglena Kuneva, koja je 2002. godine imenovana za mesto ministarke za evropska pitanja, a 2007. godine za evropsku komesarku za zaštu prava potrošača.

- Blokovi su bili zatvoreni za vreme vladavine kraljevske vlade. Sada su opet došli iz inostranstva da vladaju nama - konstatovao je Karakačanov.

Istovremeno, političar je podsetio da je Bugarska odlučila da odustane od raketa SS 23 tokom rada sledeće vlade – Ivana Kostova, krajem 2001. godine.

Kako su tada mediji izvestili, uništavanje sovjetskog raketnog sistema OKA 9K 714 dogodilo se uz finansijsku podršku američkog Stejt departmenta.

A sada ne znamo gde da uzmemo novac za naoružanje, dodao je.

- Došlo je vreme da bugarski političari moraju da na kraju krajeva misle o narodu koji ih bira, a da Bugari počnu da misle o tome koga biraju - zaključio je.

Podsetimo, o potrebi zatvaranja četiri bloka prvi put se govorilo 1993. godine. Prva dva bloka nuklearke zatvorena su 2004. godine, a treći i četvrti – 2007. godine.

U Sofiju je u martu 2005. godine doputovala delegacija EK. Prema pisanju medija, Sakskoburgotski je podlegao nagovaranju EK da deluje u skladu sa evropskim rasporedom zatvaranja nuklearne elektrane u zamenu za obećanje da će ubrzati proces pristupanja Bugarske Evropskoj uniji (članica je EU od 2007. godine). Mediji navode da je bivši premijer možda uzeo u obzir i kritike svog kolege, bivšeg grčkog premijera Kostasa Simitisa, jednog od najjačih kritičara „Kozloduja“.

(Sputnjik)
 

Pogledajte više