PROTEST ANTIVAKSERA U SOFIJI: Na stotine demonstranata na ulicama zbog uvođenja kovir propusnica

Tanjug

20. 10. 2021. u 19:57

STOTINE demonstranata, predvođeni nekim vanparlamentarnim političkim liderima, protestovale su danas u Sofiji protiv odluke da „zeleni sertifikat“ postane obavezan u Bugarskoj za ulazak u restorane, pozorišta i tržne centre.

Foto: Piksabej

Demonstranti su sa skupa kojem su prisustovali i aktivisti manjih nacionalističkih stranaka poručili da propusnice ugrožavaju njihove slobode i da je to način da se na “mala vrata” uvede obavezna vakcinacija, a protesti su održani u još nekoliko gradova u Bugarskoj, prenosi Rojters.

Privremeno ministarstvo zdravlja najavilo je u utorak ovu meru sa ciljem da se uspori rast broja novih infekcija i smrtnih slučajeva u Bugarskoj, koja je, inače, zemlja sa najmanjom stopom vakcininacije protiv kovid 19 u Evropskoj uniji.

Prema novim pravilima, koja stupaju na snagu u četvrtak, pristup barovima, teretanama, hotelima i drugim zatvorenim javnim mestima biće dozvoljen samo osobama koje imaju potvrdu o vakcini, dokument da su preležali bolest ili da poseduju negativan test, a samo 24 odsto odraslih stanovnika je vakcinisano u Bugarskoj.

Medicinsko osoblje, kao i ono u domovima za stare, neće moća da radi bez ovih sertifikata, a izuzeci su predviđeni za javni prevoz, banke, apoteke i prehrambene prodavnice.

Međutim, odluka je naišla na neodobravanje privrednika, ali i nekih političara koji su okrenuti trećim parlamentarnim izborima u zemlji ove godine, zakazanim za 14. novembar.

Dok su neki vlasnici restorana, kao i direktori hotela i pozorišta rekli da će bojkotovati mere, stotine Bugara je istovremeno požurilo u centre za vakcinaciju kako bi obezbedile sertifikat.

I stranka desnog centra GERB i socijalisti, takođe su kritikovali zdravstvenu propusnicu, a oni, kao i danas demonstranti, pozvali su na ostavku privremenog ministra zdravlja, kojeg je imenovao predsednik Rumen Radev, nakon neuspešnog pokušaja nakon julskih izbora da se sastavi vlada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ŠOKANTAN VIDEO: Avganistanac stoji na spoljašnjem delu američkog aviona i snima evakuaciju

Pogledajte više