ZORANE, VRATI SE, NE BRUKAJ NAS! Hrvatski mediji bruje zbog dugog niza gafova predsednika hrvatske na Generalnoj skupštini UN u NJujorku

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 09. 2021. u 22:37

U HRVATSKOJ politici još nije zabeleženo da jedan predsednik koji učestvuje u radu Generalne skupštine UN ne ode na susret sa glavnim sekretarom, jer ima "prečeg posla".

Foto Tanjug/AP

Eto, uradio je to Zoran Milanović. Dug je spisak Milanovićevih bisera iz zgrade na Ist Riveru, ali i ostalih mesta koje je posetio.

Analitičari u Hrvatskoj posebno ističu njegove reči da Hrvatskoj članstvo u Evropskoj uniji "nema dubljeg smisla" ako se ne povuče svaki mogući evro. "Moramo da izvučemo maksimum", rekao je Milanović.

Političari se o Milanovićevim biserima iz Njujorka ne izjašnjavaju, ali ugledna hrvatska novinarka Sanja Modrić u "Telegramu" piše: "Samo da se što pre vrati kući, u Njujorku svaki dan po jedan skandal... Ovde pravi bitno manju štetu". Modrićeva nabraja sve gafove predsednika, uz dodatak da "to što je uspeo da nadrobi u nekoliko dana daje sasvim razumnu podlogu za paranoju da nam se svaki njegov čas više u Njujorku može dodatno obiti o glavu".

Finale Milanovićeve UN turneje je izjava da je i "predsednik Hrvata u BiH", što se nikada nije usudio da kaže ni Franjo Tuđman. Ugledni analitičar Žarko Puhovski kaže da je Milanović na hrvatskoj političkoj sceni desniji od HDZ i Andreja Plenkovića. Tezu da je reč o "nezakonitom političkom sinu Tuđmana" naglašavaju mnogi hrvatski mediji.

Navodno premijeru, koji sa Milanovićem nije u skladnim odnosima, nije dobro palo ni što je poveo "preko Bare" i bivšu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, sa kojom je takođe bio u žestokom ratu uoči izbora. Tako, "24 sata", ironično u stalnom dodatku "Zokijeva budilica" piše: "Kolinda i ja, jesen u Njujorku. Miris državništva, ozračje intelekta. Još da mi je do Vašingtona skoknut, makar ogradu poljubio. Ne bih bio prvi".

Od uglednih članova HDZ može se čuti da je i nedoživljena blamaža da predsednik Hrvatske da "košaricu" prvom čoveku svetske organizacije, a na društvenim je mrežama niz reakcija, pa i ona pošto je predsednik rekao da je imao dilemu zbog događaja u regionu da li uopšte da ide na zasedanje Generalne skupštine UN.

- Dao Bog da nije otišao - zaključuje se u jednom od komentara.

KOMŠIĆ: ŠARLATAN OPASNIH NAMERA

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Željko Komšić, koji inače boravi u Njujorku bez saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, kaže da je izjavom da je predsednik svih Hrvata Milanović prevazišao i, kako je naveo, predsednika Srbije: "To što sam čuo, to je vrhunac gluposti i anahronizma u regionu.

Foto Tanjug/AP

Čak ni Vučić ne govori da je predsednik svih Srba", rekao je Komšić. Dodaje da hrvatski predsednik nastupa kao "poglavica" celoga naroda, a ne kao predsednik jedne države. Za Milanovića tvrdi i da je "čovek opasnih namera" ili "šarlatan opasnih namera". Milanović je prethodno u Njujorku rekao da ne zna u kom stvojstvu je Komšić na Generalnoj skupštini UN i u čije ime govori, kao i da je on predsednik svih Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Pogledajte više