OD SRPSKOG SELA DO BAZE MUDŽAHEDINA: U Gornjoj Maoči imanje neće da proda još samo Stanko, naši ljudi ne mogu ni do grobova predaka (FOTO)

V. MITRIĆ

21. 09. 2021. u 18:12

STANKO Jovanović je jedini Srbin koji neće da proda svoje kuće i imanje u selu Gornja Maoča, u kom je pre rata živelo 120 srpskih domaćinstava.

Foto: V. Mitrić

Sada, ne samo što nema nikoga od njih, već je ovo mesto, između Brčkog i Srebrenika, poznata baza mudžahedina. Ovaj Srbin, koji je godinama radio u inostranstvu, već 21 godinu bije bitku da se vrati na pradedovsko ognjište, ali doživljava velike probleme na svakom koraku.

Gornja Maoča, čisto srpsko selo, „očišćena“ je od Srba na samom početku rata. Zvanična Alijina vlast je to „blagoslovila“. U Gornju Maoču i policija, danas, ide samo sa borbenim kolima, pa je jasno da su Izetbegovićeve pristalice s početka rata i oni koji, danas, vedre i oblače u Maoči, u savršenom kontinuitetu.

- Otišao sam u Gornju Maoču 2000. godine, kada su već prodata sva srpska imanja i kuće, osim moje svojine - priča nam Slavko. - O kućama je brinula, kao i o 50 dunuma šume, jedna čestita Muslimanka iz Brčkog. Predala mi je imovinu u najboljem mogućem stanju, hvala joj do neba. Čim sam toga dana otišao u opštinu Srebrenik da se izjasnim da hoću da se vratim, počelo je uništavanje moje imovine, da se ne bih vratio. I tako bijem bitku sve ove godine. Sve mi je unipteno, ne u ratu, ne posle Dejtona, već od 2000. do 2019. godine, u miru. Podneo sam policiji u Srebreniku 36 prijavala, od kojih nije bilo ništa.

Slavko, ipak, ne odustaje. Želi da njegovo imanje bude, ako ništa drugo, svedočanstvo da su ovde nekad živeli samo Srbi, koji ne mogu da dođu ni na svoje pravoslavno groblje.

- Nema spomenika koji nije dobio oštećen sa pet-šest metaka - priča Stanko. - Smetaju im i mrtvi Srbi, među kojima su moji roditelji Anica i Jovo. Bošnjak koji je kupio parcelu „Groblje“ misli da je, automatski, kupio i pravoslavno groblje. Sad taj čovek traži da damo 5.000 evra za stazicu do groblja, a meni za svu moju imovinu nude 5.000 KM, bar 500 puta manje od tržišne vrednosti.

Jovanović kaže da se ne predaje. Hoće da se vrati, po svaku cenu, „u selo koje je bilo i ostaje njegovo, na pradedovsko ognjište i da se omogući i njemu i drugim Srbima da odu na grobove svojih predaka, što je, ovde, još misaona imenica, 26 godina posle rata.

Pogledajte više