UDRUŽENI U MRŽNJI PROTIV SRBIJE: Milo Đukanović kod Milanovića bez dokaza napadao Beograd i Rusiju

CRNOGORSKI predsednik Milo Đukanović, koji je nakon događaja u toj zemlji ekspresno doputovao u Zagreb, nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem rekao je da je "Cetinje pokazalo da Crna Gora nema vladu koja štiti nacionalne interese".

Foto: EPA/Antonio Bat

- Vreme je naš saveznik, a građanski i sekularni identitet Crne Gore je napadnut servilnošću aktualne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu - tvrdi Đukanović.

Hrvatski predsednik je objasnio da je razlog hitnom pozivu Đukanoviću da dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj ”podrška Crnoj Gori”, podsetivši na događaj iz 1997. godine kada je crnogorska policija zaustavila prosvednike koji su krenuli prema naselju katoličkih Albanaca u Tuzli.

- To je bio trenutak kada sam znao da je Crna Gora postala 'nešto drugo' - tvrdi Milanović.

Ocenio je da Srbija koja pregovara sa Evropskom unijom nema jasan princip za ulazak, a da je pitanje za milion evra kako tretirati region, kao celinu ili svaku pojedinu državu.

Milanović se zauzima da Crna Gora, Albanija i Severna Mekedonija imaju preferencijalni tretman, a sam će svojim kolegama iz Evrope ukazati na probleme u Crnoj Gori.

- U tom duhu i sa tom namerom danas je Đukanović u Zagrebu - ocenio je Milanović, uz konstataciju da se Hrvatska zauzima za modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru.

Na novinarsko pitanje da li je poziv Đukanoviću i poruka Beogradu Milanović je potvrdno odgovorio, dok je Đukanović bez dokaza optužio Rusiju da se umešala u događaje u regionu.

- Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve su da naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti.

Zatražio je od Hrvatske da probudi pomalo uspavanu pažnju Evrope prema regionu i Crnoj Gori, a Milanović je reagovao da sve države moraju pre svega da budu okrenute same sebi.

- Bavite se sobom, to je moja poruka, a Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite da budete članica EU. To što nema rata nema razloga i da Evropa drži oči zatvorenima.

Za Milanovića ”svako treći” kada je reč o Crnoj Gori, bio to Beograd, Moskva ili Brisel je višak.

Hrvatski predsednik je detaljno govorio o pozivu Đukanoviću da dođe što pre i konstatovao da je poziv usledeo ”nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju ovih dana”.

- Do poseta je trebalo ionako doći, ali su ga događaji ubrzali - rekao je šef hrvatske države, a Hrvatska je želela dati otvorenu podršku Crnoj Gori.

Milo Đukanović je u Zagrebu konstatovao da se sa Zapadnog Balkana ponovo šalju retrogradne političke poruke kako je vreme za ostvarivanje ciljeva iz devedesetih godina prošlog veka.

- Opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija i da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država. I u ovim situacijama i nakon njih Crna Gora je odlučna da ostane građanska država - poručio je Đukanović, koji će se sa Milanovićem družiti i na Brionima.

Pogledajte više