RUSKI SVETAC I NAŠ SVETAC: Slava manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku

V.Mitrić

12. 09. 2021. u 14:02

MANASTIR Svetog Aleksandra Nevskog proslavio je istoimenu krsnu slavu služenjem liturgije, litijom i rezanjem slavskog kolača slavska trpeza.

V.Mitrić

Protonamjesnik Srđan Vasiljević, starešina hrama, istakao je da je ovaj hram svedok istinske ljubavi dva bratska naroda, Srba i Rusa.

 - Ovaj hram nam je dar na blagoslov po promislu Božjem, za srpski narod da ovđe vazda nam Sveti Aleksandar Nevski bude pokrovitelj, zaštitnik i molitvenik- poručio je Vasiljević.

On je naglasio da hram, koga su podigli ruski vojnici u okviru mirovne misije,  veliki blagoslov, ne samo za ovaj kraj nego za sav rod srpski.

 - Posle ratnih dejstava na ovom terenu, ovde, je bila baza ruskih pripadnika SFOR-a, oni su došli radi mira, pored toga su sagradili ovaj hram i dali nam blagoslov da Sveti Aleksandar Nevski priziva nebeski mir, mir Hristov, mir vječni, mir koji jedino u Hristu ima - rekao je Vasiljević.

Kum ovogodišnje slave bio je zamenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc koji je podsetio da od davnih vekova do današnjeg dana ruski i srpski narod je uvek zajedno bio, jeste i biće.

Povodom jubileja 800 godina od rođenja Svetog Aleksandra Nevskog u istoimeni manastir u Ugljeviku doneta je čestica moštiju ovog ruskog sveca.

Program dvodnevnih svečanosti počeo je sinoć večernjim bogosluženjem a nakon tog održana je akademija povodom 800 godina od rođenja Svetog Aleksandra Nevskog.

U programu su nastupiti ansambl "Kosovski božuri" i Hor "Sveti Roman Slatkopojac" iz Petrovaradina.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okviru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine. Posle njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, bogomolja je ,po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripala Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Svetac kom je posvećen manastir poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Srbiji i u Republici Srpskoj.

BONUS VIDEO:

Najbolji su kadrovi iza scene - snimanje filma o Tomi Zdravkoviću

Pogledajte više