BLOGER AL KAIDE IDE IZA REŠETAKA: Osumnjičen za nacionalnu i versku mržnju i odavanje tajni

O. M.

06. 09. 2021. u 18:28

JASMIN Mulahusić (45), državljanin Luksemburga koji je uhapšen po poternici Tužilaštva BiH, u žiži je interesovanja stranih bezbednosnih službi i dovodi se u vezu sa osobama bliskim Al Kaidi i drugim terorističkim organizacijama, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Foto S. Mišljenović

Nakon saslušanja Tužilaštvo BiH je predložilo da se Mulahusiću odredi jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke, skrivanja dokaza i ponavljanja dela.

Ovaj bloger uhapšen je u subotu na graničnom prelazu Brod, zbog sumnje da je počinio krivična dela nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te odavanje tajnih podataka. Nakon kriminalističke obrade je predat u nadležnost Tužilaštva gde je ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić navodi da su obavljene vrlo kompleksne istražne aktivnosti, koje prevazilaze pitanja državne bezbednosti BiH. Dodaje i da je Mulahusić registrovan i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv sprečavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Foto Tužilaštvo BiH

Boris Grubešić

- S obzirom na to da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizovati pitanje hapšenja Mulahusića, Tužilaštvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posledice po međunarodni ugled BiH, u oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma - istakao je Grubešić.

Mulahusić je rodom iz Zavidovića i godinama živi u Luksemburgu, odakle na društvenim mrežama piše o dešavanjima u BiH, nazivajući se "pionirom građanskog novinarstva". Na njegovoj meti su političari, novinari koji kritički pišu o SDA Bakira Izetbegovića ili direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću Osmici. Pojedini mediji u FBiH nazivaju ga "internet jurišnikom" i "radikalnim SDA botom", dok ga političari optužuju da je saradnik OBA. Tužilac Oleg Čavka nedavno je Mulahusića označio kao organizatora protesta koji su održani ispred Suda BiH u znak podrške Osmanu Mehmedagiću zbog istrage u aferi "Diploma", navodeći da je taj čovek slao pretreće poruke Tužilaštvu i Sudu BiH.

Foto Fejsbuk

Jasmin Mulahusić

Mulahusić se pominje i u brojnim bezbednosnim izveštajima, gde se povezuje sa radikalnim islamistima i određenim terorističkim ćelijama i navodi kao "osoba od interesa". Zanimljivo je da je SDA saopštenjem tražila da tužilaštvo pojasni javnosti razlog Mulahusićevog hapšenja navodeći da se ne sme dopustiti opasan presedan "selektivnog verbalnog delikta" i hapšenja ljudi na koje pojedini političari upru prstom, a da zbog istih krivičnih dela nije uhapšen "Milorad Dodik ili stotine drugih osoba".

NEMA KRIVIČNOG DELA

BRANILAC Jasmina Mulahusića, advokat Mirza Ališah, potvrdio je da je njegov klijent saslušan u Tužilaštvu BiH.

- Tužilac je izneo svoje tvrdnje i mislim da tu nema elemenata krivičnog dela. Ovde se može raditi jedino o građanskoj parnici. On je zadržan u Tužilaštvu BiH do odluke tužioca da li će mu eventualno biti predložen pritvor ili mere zabrane - rekao je Ališah.

Pogledajte više