DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ PRAVE CIRKUS: Sednice Predsedništva BiH postale poligon za plasiranje raznih političkih spinova

O. MATAVULj

19. 08. 2021. u 08:12

NEUČESTVOVANjE srpskih predstavnika, a posebno Milorada Dodika u radu institucija BiH, postalo je top tema medija i poligon za plasiranje raznih političkih spinova u kojem prednjači Predsedništvo BiH.

Foto Predsedništvo

Nakon što je prošle nedelje propao pokušaj razbijanja jedinstva srpskih stranaka plasiranjem priče o održavanju telefonske sednice na kojoj je učestvovao i Milorad Dodik, Predsedništvo BiH se ponovo oglasilo saopštenjem o održanoj vanrednoj sednici.

Ovog puta bez Dodika, ali uz tvrdnju kako su Željko Komšić i Šefik Džaferović odobrili održavanje vežbe "Eufor - Brzi odgovor 2021.".

Odmah je usledila reakcija kabineta srpskog člana PBiH iz kojeg navode da Komšić i Džaferović nastavljaju da nezakonitim i antiustavnim ponašanjem degradiraju tu instituciju i od nje prave cirkus. Naglašavaju da obojica treba da znaju osnovne stvari, a to je da komandant Eufora, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma samo obaveštava Predsedništvo o održavanju redovne godišnje vežbe.

- Eufor nije ni tražio odobrenje nego su samo obavestili Predsedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga. Sednica Predsedništva o toj temi je potpuno nepotrebna, a posebno donošenje bilo kakve odluke apsolutno je nebitno, čak i neozbiljno - navode u Dodikovom kabinetu.

Pojašnjavaju da se informacija Eufora samo mogla primiti k znanju i to na nivou tehničkih organa Predsedništva.

- Po tom pitanju Predsedništvo ne može da donosi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donete samo jednoglasno, tako da su na taj način prekršili Ustav i Poslovnik - navode u kabinetu.

STAV Radovan Kovačević, Foto O. M.

Istovremeno su poručili Komšiću i Džaferoviću da prestanu da zloupotrebljavaju Predsedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u Republici Srpskoj i FBiH.

Savetnik srpskog člana PBiH Radovan Kovačević, za "Novosti", kaže da je nebulozno optuživati Dodika za gašenje požara u FBiH.

- Oblast civilne zaštite je u isključivoj nadležnosti eniteta. Očigledno neko nesposoban vodi resor Federalne uprave civilne zaštite, pa za nepostojanje opreme i resursa optužuju treću stranu. To što su nabavku respiratora radili preko neke "Srebrene maline" pa je nepopularno da nabavke sada idu preko FU CZ nije problem Dodika, Srba i Republike Srpske - rekao je Kovačević.

UVEK ĆE PRITEĆI U POMOĆ

RADOVAN Kovačević kaže da će Srpska uvek priteći u pomoć Federaciji BiH, kao što je to nedavno učinjeno angažovanjem Helikopterskog servisa RS u gašenju požara u FBiH.

- Stojimo im na raspolaganju i uvek ćemo priteći u pomoć ne samo helikopterom, već svom opremom koja nam stoji na raspolaganju, a i ljudstvom - istakao je Kovačević.

Pogledajte više