KO JE PROPALICA, A KO BOJKOTUJE: Hrvaatski vrh obeležile svađe uoči proslave zločinačke akcije ”Oluja”

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

04. 08. 2021. u 18:20

”JOSIP Đakić nije general, on je propalica”, komentarisao je hrvatski predsednik Zoran Milanović odluku predsednika udruženja veterana da bojkotuje večerašnjni skup na kninskoj tvrđaviu kada će Milanović odlikovati neke generale.

Foto Tanjug

Sam šef države kaže da neki od pozvanih nisu dobili pozivnice na vreme, a da nema govora o nekom organizovanom bojkotu da generali ne dođu na skup kojeg organizuje Milanović.

Ponovo se zaoštrila retorika između šefa države i Plenkovićeve vlade, jer je Milanović optužio Ministarstvo branitelja da je prekasno poslalo pozive za večerašnji skup u Kninu. Usledio je demant Ministarstva, a Milanović kaže da će to sledeće godine organizovati ‘u svom stilu’.

I dalje traju rasprave zašto potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević ove godine neće da dođe u Knin. Bivši predsednik Ivo Josipović tvrdi da je Milošević podlegao pritisku Beograda i da je ”očito da su se HDž i SDSS dogovorili da će ove godine da pauziraju”.

- Pogledajte samo kakvo smo društvo postali i kakva je regresija društva. Na stratištima gde su stradali naši Srbi u Gruborima sam bio pre desetak godina - kaže Josipović, uz poziv ”ako smo pobedili u ratu sada mora da pobedimo i u miru”.

Novi župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, donedavno greadonačelnik Knina kaže da je srećan što ne učestvuje u organizaciji obeležavanj ”Oluje”.

- Hvala Bogu, snosio bi odgovornost, a nemam uticaj.

Vidno mesto u hrvatskim medijima danas je dobila izjava Verana Matića da se Srbija treba da izvini što nije efikasnija u pronalaženju nestalih.

Pogledajte više