POŽARE GASE I SRPSKI HELIKOPTERI: U Severnoj Makedoniji paklena ilindanska noć - vatrena stihija širom zemlje

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

03. 08. 2021. u 19:01

U TEŠKOJ ilindanskoj noći, zahvaljujući profesionalnosti i solidarnosti vatrogasaca i građana i dalje nemamo povređenih ili ugroženih lica - objavio je predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev povodom dramatične borbe sa vatrenom stihijom koja je, pod enormno visokim temperaturama zahvatila celu zemlju.

Foto Tanjug

Zaev je precizirao da dva helikoptera intenzivno učestvuju u gašenju požara, dodavši da se očekuje priključenje još četiri, i iz Republike Srbije, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- U intenzivnoj smo komunikaciji i sa našim NATO saveznicima da nam isporuče pomoć saglasno uslovima na terenu. Trenutno je aktivno 13 požara, većina je lokalizovana. Kod Kočana vatra je pod kontrolom, a intenzivna je borba sa vatrom oko Starog Nagoričana, gde su usmereni ozbiljni kapaciteti u gašenju - objavio je Zaev.

Premijer je uputio apel za poštovanje odluke o zabrani kretanja u šumama:

- Ne idite u šume, budite pažljivi i odgovorni i da zajedno prevaziđemo ove paklene izazove. Materijalna šteta je nešto što ćemo zajedničkim snagama nadomestiti, ali sada najveća briga mora da bude - bezbednost - naveo je Zaev.

Pogledajte više