SEVER I JUG HRVATSKE SPOJILI KINEZI: Na licu mesta sa graditeljima Pelješkog mosta, koji će za pešake biti pušten već narednih dana

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 07. 2021. u 11:10

U MALOM mestu Komarna na jugu Hrvatske, tridesetak kilometara od Dubrovnika, ovih je dana posebno uzbudljivo.

Foto Arhiva

Kineski radnici montiraju poslednje elemente konstrukcije za Pelješki most, koji će ove sedmice spojiti hrvatsku teritoriju, sever i jug. Preostalo je doslovno još nekoliko koraka i moći će se mostom, barem pešice, dok ne budu gotovi prilazni putevi, koji će skratiti putovanje od Komarne do ostrva Pelješac.

Do juna sledeće godine sve će biti gotovo i više neće biti prelazaka granice kod Neuma da se dođe ili ode iz Dubrovnika. Izgradnja mosta je i najveća korist koju je Hrvatska do sada imala od Evropske unije. Naime, to je prvi projekt jedne članice koji finansira Brisel, a realizacija je poverena Kinezima.

- Naši Kinezi bili su neverovatni. Ovde ih je sve vreme nekoliko stotina, sada i 600, marljivi su to ljudi i dok su gradili most nije bilo nijednog incidenta - kaže nam Mate Ćurić, koji od početka prati izgradnju mosta.

Ovih se dana radi danonoćno, u tri smene, a radnici su najaktivniji baš noću kada je lakše variti čeličnu konstrukciju. Jedina buka nastaje kada Kinezi spoje pojedine delove mosta i ispaljuju vatromet, jer veruju da šarene boje daju sreću svima koji će ga prelaziti.

Svi meštani koji su od početka gledali kako nastaje most ne mogu da nahvale kineske radnike. Oni ne znaju za kafiće, kada ne rade, odmaraju se u kampu, a povremeno sa meštanima gledaju fudbalske utakmice ili sportske priredbe. Bilo je tako dok je bilo Evropsko prvenstvo u fudbalu, a biće i na Olimpijskim igrama. Ne smetaju im ni nesnosne vrućine koje vladaju sve ovo vreme, a glasniji su galebovi nego marljivi Kinezi, koji su uradili pravo čudo. Nije im smetala ni korona, redovno su iz Kine, sa svega nekoliko dana zakašnjenja, brodom stizali delovi za veliki most, a radnici su udarnički sve to ugrađivali.

"Ni hao", pozdravljamo jednog od njih, koji se samo smeška i juri na radno mesto, na temperaturi koja doseže rekorde i za jug. Tako je udarnički sve tri godine od kada se most gradi, a tu su postavljene i posebne dizalice koje su omogućile realizaciju projekta kojim će biti otvorena i nova stranica saradnje Hrvatske i Kine. Možda će se tek sada, kada sve bude gotovo poneki od radnika i okupati. A onda sledi povratak u Kinu i novi angažman njihove kompanije "Čajna roud end bridž korporejšn". Neki se nadaju da će u Hrvatskoj još biti posla, a neki već imaju nove zadatke na budućim gradilištima.

Foto Arhiva

Hrvatski stručnjaci koji kontrolišu radove tvrde da je sve obavljeno besprekorno. U milimetar je sve na mestu na mostu dugačkom 2.404 i visokom 55 metara. Nije sve bilo lako dogovoriti, jer Brisel nije bio srećni što će novac otići Kinezima. Međutim, kineska ponuda bila je toliko povoljnija od drugih, da Hrvatska nije imala dileme i poverila je izgradnju jednog od pet najvećih evropskim mostova Kinezima. I nisu pogrešili, a ni pritužbe Bošnjaka iz BiH da brodovi neće moći do Neuma ne stoje, jer je most visok da mogu da prođu najviši brodovi.

- Tako skromne ljude kao što su kineski radnici nismo videli. Sve što zarade šalju kući, ne idu u restorane, jedu jednostavnu hranu, ponekad je na jelovniku svinjetina, najčešće piletina. Naše specijalitete iz doline Nervetve nisu ni probali - kažu nam meštani, dok kineski radnici nisu voljni da daju izjave. Većina od njih je u Hrvatskoj već tri godine, ali dalje od Komarne retko koji je otišao iako su nekima dolazili u posetu deca i supruge.

Ova građevinska avantura sada je završila i ostaju samo lepe uspomene. Radnici su uglavnom živeli u kontejnerskom naselju, a neki i u privatnim apartmanima. Bili su najdraži gosti juga Jadrana, a sada se vide samo rezultati, impozantan most, o kojem Dubrovčani sanjaju godinama.

ZDRAVI I VESELI

PANDEMIJA se oseća i u kampu gde su smešteni kineski radnici, pa im se preporučuje da izbegavaju kontakte sa svima koji ne rade na gradilištu. Stalno se rade testovi, većina radnika je i vakcinisana, a brigu za zdravlje otkriva i parola: "Drži se pravila bezbednosti i svi će biti zdravi i veseli".

Pogledajte više