DA OLAKŠAJU SRBIMA POVRATNICIMA ŽIVOT U KNINU : SNV okupalja male proizvođače - udruženi prodaju svoje proizvode

Novosti online 23. 07. 2021. u 22:23

NEKADA je u kninskom kraju bilo teško naći parče neobrađene zemlje.

Tanjug

Danas, 26 godina nakon rata, mnoga područja na kojima su u Hrvatskoj živeli Srbi gotovo su potpuno bez stanovništva. Ipak, postoje inicijative koje mogu pomoći revitalizaciji tih krajeva. Srpsko narodno vijeće, nedavno je u kninskom kraju okupilo male proizvođače i započelo pilot projekt umrežavanja malih OPG-ova (porodičnih-poljoprivrednih gazdinstava) kako bi se podstakao ruralni razvoj i opstanak Srba na tom području.

Poljoprivrednici su okupljeni na inicijativu zadruge "Korak" koja sprovodi projekt na području zaleđa Šibensko-kninske županije i zadužena je za direktno sprovođenje pilot programa, dok Centar za razvoj i investicije SNV-a pruža podršku i nadgleda realizaciju programa.

Cilj projekta je, izlazak na tržište i to pod novim brendom "Krka delikatese". Projekt je, osim SNV-a podržala i opština Kistanje.

Nekada je ljudima potreban podsticaj kako bi realizovali svoje snove. Centar za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća pomaže da se ti snovi ostvare. Umrežavanje malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u okolini Knina jedan je od projekata koji bi trebao "vezati" mlade za rodni kraj.

Tibetanske godži bobice na srpski način 

U ovom plodnom, ali vodom siromašnom kraju porodica Vojinović proizvodi tibetanske godži bobice.

- Godži je na ovom području izuzetno dobar. Što se više bere, godži sve više raste i rađa. Počeli smo sa branjem krajem juna i davaće plodova sve do prvog mraza - navodi Mirko Vojinović iz Đevrske.

Ove godine Vojinovići zasadili su samo četvrtinu parcele jer su ranije teško plasirali svoje proizvode na tržište, a berba i obrada su skupi procesi.

- Mi smo jedno vreme plaćali berače 20 kuna po kilogramu ubranih bobica. Znači, ako uberemo tonu mi moramo platiti 20.000 kuna. Na to ide PDV, zatim ostali troškovi koji se nagomilavaju, a koje teško možemo da pokrijemo - objašnjava Vojinović problema sa kojima se suočava i zbog kojih se odlučio da zasadi samo deo zemljišta i prodaje godži bobice na malo.

- Ranije smo davali godži bobice trgovinama zdrave hrane, ali vrlo mala količina se može prodati, vrlo teško naplaćujemo proizvod i kad se odbiju PDV i ostali troškovi koji idu na nas, to nam se nikako ne isplati - objašnjava Vojinović.

Eko bašta usred Đevrske

SNV projekat pomogao je Gojku Ardaliću iz Đevrske da se po prvi put odluči za poljoprivrednu proizvodnju zasadio je paradajzi paprike.

- Prva mi je godina, učim u hodu, osnovne stvari sam savladao. Mislim da je do sada sve u redu, da dobro napreduje, a nadam se da će sledeće godine biti i bolje - navodi Ardalić.

Što se tiče plasiranja proizvoda na tržište, kaže Gojko, nadam se da će tu sve biti u redu. Domaća je proizvodnja, skoro pa EKO. Nisam ih tretirao nikakvim pesticidima, mislim da će ići jer su proizvodi super zdravi.

U Đevrskama se na poljoprivrednu avanturu odlučio i Marinko Ležaić koji obrađuje zemlju koju mu je ustupio rođak.

- Zasadio sam papriku i paaradajz. Sadnice su dobre, vidi se na njima da su zdrave, imam dosta cveta, valjda će biti i ploda. Sve u svemu sam zadovoljan kako sve teče, samo treba izdržati do kraja - navodi Ležaić.

Za razliku od Gojka Ardalića, Marinko nema problem sa vodom, ima svoj bunar iz kog vrši navodnjaavanje.

Projekat podrške za opstanak Srba u kninskom kraju 

Srpsko narodno vijeće ovim projektom pomoglo je šest porodičnih-poljoprivrednih gazdinstava.

- Cilj je da se podstakne razvoj ovog kraja, da im se pomogne, da ne odu sa ovog područja. Da se kroz sredstva koja su dobili za sadnice i za opremu za navodnjavanje, ostanu na svojim ognjištima, bore se i razviju jednu novu marku, jedan novi brend 'Krka delikates' koji će biti prekretnica što za njih, što za ljude na ovom prostoru - navodi Mila Tatović Ramljak iz Centra za Razvoj i investicije SNV-a. 

 (RTS)

Pogledajte više