SLOVENAČKA OFANZIVA NA JADRAN: Selidba iz "dežele" u Hrvatsku zbog jeftinijeg života

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

17. 06. 2021. u 22:27

SLOVENCI masovno kupuju nekretnine u Hrvatskoj, pre svega na Jadranu, jer su jeftinije od slovenačkih, a veća je mogućnost zarade ako se novi vlasnici odluče da ih iznajmljuju turistima.

Foto I. Marinković

Značajno povećanje interesovanja za hrvatske nekretnine posebno je vidljivo poslednjih šest meseci, kada je slovenački turizam potpuno zamro, a hrvatski se ipak nekako drži.

Dok kvadrat apartmana duž Jadrana iznosi od 2.000 do 2.500 evra, u Sloveniji su cene mnogo više, pogotovo u Portorožu i drugim mestima uz more.

Najveće je zanimanje Slovenaca ipak prema Istri, gde već sada kuće i stanove imaju hiljade slovenačkih građana. Zbog toga raste i pritisak na politički vrh u Ljubljani da ne sprečavaju Hrvatsku kod ulaska u šengenski prostor, kako bi Slovenci lakše prelazili granicu i dolazili do svojih nekretnina.

- Prošlih godina Slovenci su kupovali kuće i stanove uz svoju, domaću obalu, ali sada su cene tamo tako astronomski porasle da svi jure na hrvatski deo Jadrana - tvrde u ljubljanskoj agenciji "Kasabela".

Dok u Sloveniji stan od stotinak kvadrata prelazi 300.000 evra, na Jadranu je za tu cenu moguće kupiti solidnu kuću. Slovenci procenjuju da će ulaskom Hrvatske u Šengen rasti i cene nekretnina i da je sada poslednji čas za jeftiniju i povoljniju kupnju.

Istovremeno, u Hrvatskoj se nude brojne nekretnine pogotovo u apartmanskim naseljima koja su masovno izgrađena od Istre do juga. Većina tih turističkih kompleksa je savršeno opremljena, sa svim propratnim sadržajima, a na ostrvima kvadrat ne prelazi 2.000 evra. Zbog komplikovane procedure stranci, pogotovo iz zapadne Evrope, još se uvek ne odlučuju masovno za kupovinu nekretnina na Jadranu, a Slovenci smatraju da je to prilika da oni pokupuju sve vredno što se u ovom času nudi.

SRBI KUPILI 41 NEKRETNINU

Sve je više i Slovenaca koji se sele iz "dežele" u Hrvatsku, jer je život jeftiniji. U Istri je ionako 30 odsto nekretnina u vlasništvu slovenačkih građana, a nakon Slovenaca najveće zanimanje za kuće i stanove na Jadranu imaju Austrijanci, Italijani i Mađari. Državljani Srbije kupili su 41 nekretninu, dok vlada zanimanje i među građanima BiH koji su na Jadranu kupili 376 kuća i stanova.

Pogledajte više