DOLAZIĆU BICIKLOM NA POSAO: Velika očekivanja Zagrepčana od novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

31. 05. 2021. u 21:18

ZAGREB je dobio novog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, aktivistu levo-zelenog pokreta "Možemo", nakon dvadeset godina vladavine nedavno umrlog Milana Bandića.

Foto Tanjug

- Dolaziću kada god mogu biciklom na posao, a ako nepropisno parkiram auto, očekujem kaznu - kaže novi gradonačelnik koji će drastično smanjiti broj gradskih ministara. Lako i uverljivo je pobedio desničarsku ekipu Miroslava Škore, kome analitičari zato sada poručuju "vrati se pevanju".

Tomaševića čekaju veliki dugovi, ali i silna očekivanja građana, pa mu lako neće biti. Nije mu sklon ni premijer Andrej Plenković koji je dan nakon lokalnih izbora poručio da je HDZ pravi pobednik, a da su N1, Nova TV i RTL radili sve da ocrne kandidate vladajuće stranke. - Iz "Možemo" bi sada menjali Zagreb, da bi kasnije menjali Hrvatsku. Očito imaju nešto protiv ove Hrvatske - tvrdi premijer.

U Splitu je uverljivo pobedio profesor fizike Ivica Puljak, pa je HDZ ostao bez pobede u tri najveća hrvatska grada, jer je Rijeka pripala SDP-u, pa im je ostao samo Osijek.

Vladajuća stranka ima najveći broj župana i gradonačelnike u Zadru i Dubrovniku, a u nekim gradovima odlučivalo se u foto-finišu, pa SDP traži novo prebrojavanje za istarskog župana, jer je njihov kandidat izgubio za samo 54 glasa razlike.

ZA SRBE, POLOVIČNO

SRBI su u drugom krugu postigli polovični uspeh, jer je u Donjem Lapcu kandidat SDSS-a Ilija Obradović pobedio SDP-ovca Dacu Vlatkovića, dok je u Gračacu Robert Juko iz HDZ-a pobedio Rajka Obradovića, kojeg su zajedno podržali SDSS i DSS. U Glini će zamenik gradonačelnika biti nezavisni kandidat iz srpske manjine Branka Bakšić Mitić, dok je načelnik opštine u Donjem Lapcu postao Ilija Obradović iz SDSS.

Pogledajte više