FEDERACIJA TRI GODINE BEZ NOVE VLADE! Oboren još jedan negativni rekord u procesu formiranja jednog od stubova vlasti u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 06. 2021. u 06:08

ZBOG sukoba oko izmena Izbornog zakona BiH na relaciji HDZ BiH i SDA, Vlada Federacije radi u tehničkom mandatu već 31 mesec i to je apsolutni negativni rekord u BiH kada je reč o radu jedne od institucija, kažu sagovornici "Novosti". Ističu da je i dosad FBiH držala negativan rekord i to iz 2010. kad je imala Vladu u tehničkom mandatu od 24 meseca.

Sednica Vlade FBiH / Foto Vlada BiH

Fadil Novalić je tako ostao premijer FBiH skoro sedam godina, a ni sastav Vlade na čijem je čelu se nije mnogo promenio u odnosu na 2014. kada je i formirana Vlada na čelu sa njim koji je imenovan za mandatara kao kadar SDA.

Zbog krize vlasti u Federaciji BiH i odnosa HDZ BiH i SDA nisu izabrani ni novi predsednik i potpredsednici Federacije BiH, a u čitavoj priči kolateralna šteta je srpski narod koji nije dobio Ustavom predviđena mesta u Vladi FBiH ali ni potredsednika FBiH.

Dušanka Majkić, srpski delegat u DN PBiH, kaže da se slučajno ovo desilo u Srpskoj reagovali bi i PIK, OHR i NATO i svi bi pokušali da disciplinuju vlast RS.

- Međunarodna zajednica ima dvostruke aršine u BiH, jer dopušta da Vlada FBiH ne bude formirana skoro tri godine od održanih izbora, a sa druge strane znaju da kritikuju RS i to najčešće bez ikakvog razloga. Valentin Incko, OHR i PIK tri godine okreću glavu od blokade izbora Vlade FBiH, ali zato su neustavno nametnuli novog visokog predstavnika - kaže Majkićeva.

Ivana Marić, politički analitičar ističe da nova Vlada FBiH sigurno neće biti formirana ni do izbora 2022. i to će crnim slovima biti upisano u političkoj istoriji zemlje.

- Blokiranjem izbora Vlade od strane SDA i HDZ obesmišljeni su izbori, jer sad vidimo da se rezultati izbora ne realizuju - ističe Marićeva i predlaže izmenu Izbornog zakona, kako bi ubuduće mandati u Vladi iznosili osam godina umesto četiri jer se očigledno tako sada radi.

Goran Broćeta, srpski delagat u PFBiH, kaže da je srpski narod u protekle tri godine izgubio mogućnost da u FBiH dobije legitimne predstavnike u institucijama, jer Vlada radi u tehničkom mandatu.

- Zbog blokade izbora Vlade blokiran je i izbor novog srpskog potpredsednika FBiH, pa je potpredsendik već tri godine u tehničkom mandatu - kaže Broćeta.

Vehedi Šehić, bivši predsednik CIK BiH kaže da je aktuelna Vlada FBiH bez legitimiteta, jer nije formirana na osnovu rezultata poslednjih izbora.

- Jedino rešenje su ustavne i promene Izbornog zakona za FBiH, a kojima bi se uredilo da ukoliko se u tri meseca od završetka izbora ne formira Vlada, onda slede vanredeni izbori - ističe Šehić.

SUKOB NA RELACIJI SDA I HDZ

VLADA FBiH nije formirana nakon izbora 2018. jer je došlo do sukoba na relaciji SDA i HDZ BiH. Bošnjaci su tada svojim glasovima u FBiH izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana PBiH i porazili lidera HDZ Dragana Čovića u izbornoj trci. HDZ je odmah zatražio izmenu Izbornog zakona u delu izbora hrvatskih predstavnika, a što je SDA odbio i tako se blokirao izbor nove Vlade FBiH jer HDZ nije želeo da učestvuje u tom procesu.

Pogledajte više