DA LI ĆE OVO POMOĆI LJUDIMA? Senzacionalno otkriće - naučnici pomogli da paralizovani miševi prohodaju!

Srna

21. 01. 2021. u 22:58

NEMAČKI istraživači omogućili su miševima paralizovanim nakon povreda kičmene moždine da ponovo hodaju, uspostavljajući neuronsku vezu koja se do sada smatrala da je kod sisara nepopravljiva.

Foto: Free Images Pixabay

Povrede kičmene moždine kod ljudi, često izazvane sportskim ili saobraćajnim nesrećama, ostavljaju ih paralizovanim jer nisu sva nervna vlakna koja prenose informacije između mišića i mozga sposobna da ponovo izrastu.

Ali, istraživači sa Univerziteta "Bohum" u Ruru uspeli su da stimulišu nervne ćelije paralizovanih miševa na regeneraciju koristeći napravljeni protein.

Tretman uključuje ubrizgavanje nosača genetskih informacija u mozak kako bi se proizveo protein, nazvan hiper-interleukin-6 /hyper-interleukin-6/, prema veb lokaciji Univerziteta.

- Posebnost naše studije je da se protein ne koristi samo da stimuliše one nervne ćelije koje ga same proizvode, već se i dalje prenosi kroz mozak - rekao je šef tima Ditmar Fišer u intervjuu za Rojters.

On je dodao da se na ovaj način, relativno malom intervencijom, stimuliše veoma veliki broj nerava da se obnavlja i to je na kraju razlog zbog kojeg miševi mogu ponovo da hodaju.

- Paralizovani glodari koji su dobili tretman počeli su da hodaju posle dve do tri nedelje - rekao je on.

Tim istražuje da li se lečenje može poboljšati, odnosno da li metoda deluje na veće sisare i ako uspeju, onda će se znati da je terapija sigurna i za ljude.

Pogledajte više