OTKRIVAMO TAJNU ISKUSNIH VRTLARA! Prašak za pecivo je neverovatan za baštu i cveće
MALO ko zna da jedan običan sastojak iz kuhinje može da napravi pravu malu revoluciju u bašti. Prašak za pecivo nije samo za kolače, već i za zdravije biljke, obilje cveća i plodniju zemlju.
Foto: Shutterstock
Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu, kiselinu (često limunsku) i skrob, što ga čini idealnim za uravnoteženje kiselosti zemljišta. Ako je zemlja previše kisela, biljke teže upijaju hranljive materije.
Jedna kašičica praška za pecivo rastvorena u litru vode može da pomogne da se pH vrednost zemlje stabilizuje.
Protiv gljivica i neprijatnih mirisa
Mnogi baštovani se bore sa gljivicama na lišću ili neprijatnim mirisima u saksijama. Rastvor praška za pecivo deluje antiseptički — sprečava razvoj gljivica i neutrališe miris truleži. Jednostavno poprskajte zemlju ili lišće ujutru.
Cvetovi koji duže traju
Cveće u saksijama često gubi svežinu zbog kiselosti vode ili nakupljenih minerala. Ako u vodu za zalivanje dodate pola kašičice praška za pecivo na litar vode, cvetovi će duže ostati sveži, a biljke će izgledati bujnije i zdravije.
Savet iskusnog baštovana
Ne preterujte! Jednom mesečno je dovoljno. Previše sode može osušiti zemlju i smanjiti vlagu.