MESO PRAVI 3D ŠTAMPAČ: Veštačko meso će biti sa manjem sadržajem masti, zaključili ruski naučnici
Branka Borisavljević
12. 05. 2025. u 15:15
PRAVLjENjE mesa pomoću 3D štampača, omogućiće sintezu veštačkog mesa bez klanja životinja, kao i "programiranje" njegovog sastava da bi se dobio proizvod sa smanjenim sadržajem masti, rezultati istraživanja ruskih naučnika objavljeni su u međunarodnom časopisu "Frontiers in Bioscience - Landmark".
U mesarama svinjetina od osam i deset KM, Foto A. Stanković
Eksperti sa Donskog državnog tehničkog univerziteta (DSTU), ističu da će to zahtevati dodatna naučna istraživanja u oblasti proizvodnog inženjerstva, prenele su RIA Novosti.
- Da bi se odštampalo veštačko meso, ćelije se uzimaju od životinje donora pomoću biopsije koje se zatim umnožavaju u povoljnim uslovima, odnosno stvara se ćelijska kultura - saopštio je Univerzitet. -Iz ovog materijala moguće je odštampati trodimenzionalni proizvod koji će imati ukus veoma sličan mesu.Tehnologija je primenjiva na ćelije bilo koje domaće životinje.
Pogledajte više