SRBI OBOŽAVAJU BELI LUK, A NE ZNAJU KOLIKO OVA VRSTA MOŽE BITI LOŠA: Obratite pažnju prilikom kupovine
SVI znamo koliko je beli luk zdrav i koristan za podizanje imuniteta u toku hladnih zimskih dana. Prilikom kupovine u prodavnicama obratite pažnju koji kupujete.
Foto: Free Images Pixabay
Postoji razlika između domaćeg i lažnog, veštački proizvedenog belog luka od kojeg najpre možete imati probleme sa želucem. Veoma je jakog ukusa i mirisa i ukoliko ga progutate svežeg sigurno ćete osetiti jako peckanje u želucu. Foto: Printscreen
Prepoznaćete ga u prodavnicama po tome što nema koren sa donje strane, jer mu nije ni potreban. Glavice su krupne i neprirodno bele zbog hlora kojim se tretira. Foto: Printscreen
Ne traba mu koren jer ne raste u zemlji, već se uzgaja u kanalizacionim vodama. On sadrži velike koncentracije teških metala i zabranjenih insekticida. Ne samo da nije lekovit, već je i otrovan.Domaći beli luk ne izgleda savršeno, ima mrlje od zemlje,nekada i neki sasušeni čen, a prepoznaje se i po malom dlakavom korenu. Ovaj luk je lekoviti, zato ne treba da vam predstavlja veliki napor da odete do pijace i nađete ga, kod domaćih uzgajivača.
(Espreso/Srbija Danas)