KAKO DA SE U STANU STVARA ŠTO MANJE PRAŠINE: Ništa bez dobrih starih klofera

Bojana Jovanović

15. 04. 2024. u 09:11

Čini vam se da je neuništiva, jer koliko god da je brišete ona se iznova i iznova stvara. Svakodnevno prekriva stvari u vašem stanu najpre tankim, pa sve debljim slojem, zbog čega se preispitujete zar je niste prekjuče obrisali.

Foto Shutterstock

Prašina, gotovo nevidljiva dok leti po vazduhu (osim ako uperite snop svetla u nju) itekako je vidljiva na svim predmetima u vašem okruženju. Čini je mnoštvo sastojaka, među kojima su polen, spore buđi, sitne čestice mrtve kože, prljavštine, tkanine... Zavlači se svuda, a u knjige, tepihe i ukrasne jastuke pogotovo. Još ako povremeno pravite promaju u domu, prašina tad leti na krilima vazduha s mesta na mesto.

Poznato je pravilo da bi trebalo usisavati barem jednom nedeljno, a odmah potom brisati prašinu sa nameštaja. No, ako biste da produžite interval između brisanja i smanjite "proizvodnju" prašine, predlažemo vam da uradite sledeće:

Otirače stavite ispred i iza ulaznih vrata, u predsoblju, i to najbolje one grublje, sa dužim, čvrstim vlaknima, koji će nečistoću taložiti dublje u sebi, pa se neće lako raznositi u vazduhu. Tepihe jednom mesečno iznesite napolje i istresite kloferom, kao što se radilo u stara dobra vremena. Tako ćete i najuporniju prašinu izbaciti iz njih. Isto uradite i sa ukrasnim jastucima, ali jednom nedeljno, a na svakih nekoliko meseci ih i operite. Nemojte pretrpavati ormare i trudite se da je pregrada na njihovom dnu uvek prazna – u suprotnom će se sitne čestice podizati i odozdo i sa odeće, kad god potražite nešto sa vešalice. Odeću koju ne nosite spakujte u vakuum kese. Gde god držali posteljinu, menjajte je jednom nedeljno, jer je ona, uz "običnu prašinu", prepuna ćelija mrtve kože koje nam svake večeri otpadaju s tela. Ne zaboravite ni cveće, koje prosto "lepi" prašinu za svoje listove. Ne prskajte ga vodom, već vazduhom iz boce pod pritiskom - mnogo je delotvornije i ne ostavlja fleke.

Postavite u svaku prostoriju ovlaživače vazduha, da biste smanjili pojavu statičkog elektriciteta, koji privlači prašinu, i držite nivo vlage na 50 odsto. Statički elektricitet stvara se u prostoru sa suvim vazduhom, pa ćete na ovaj način to izbeći. Prilikom usisavanja obavezno usisajte i zavese i nameštaj postavljen meblom, koristeći posebne nastavke za to. Kad uklanjate prašinu, činite to odozgo pa nadole, a počnite od plafona. Obrišite detaljno i lustere, ramove slika, ogledala i zidnih satova, kao i vrata, posebno obraćajući pažnju na kvake i gornje delove koji ulaze u štokove. Bićete iznenađeni količinom nečistoće koja se tu zavuče. Prilikom brisanja koristite vlažnu, ali dobro isceđenu krpu, i neko od sredstava za uklanjanje prašine i "dobićete" kao bonus bar još pet dana bez prašine.

Pogledajte više