KAKO ZVUČI TIŠINA? Naučno istraživanje razotkrilo tajnu koju je naš mozak krio

Novosti online 11. 07. 2023. u 23:05

TIŠINA nije samo odsutnost zvuka, već nešto što naš mozak aktivno obrađuje, pokazala je najnovija studija.

Foto Shutterstock

Tradicionalno se verovalo da je tišina samo odsutnost buke, što ukazuje na tiho okruženje. Međutim, naučnici su pronašli dokaze koji sugerišu da tišinu mozak aktivno percipira. To otkriće potencijalno bi moglo da objasni zašto smo skloni da pridajemo značajnu pažnju trenucima tišine, kao što su neugodne pauze u razgovorima, ili napeti razmaci između udara grmljavine.

Studija, koja je uključivala sedam eksperimenata s otprilike 1000 učesnika, otkrila je da se um može prevariti trikovima koji uključuju zvuk i tišinu na slične načine.

Na primer, ako se nekome prikaže kontinuirani elektronički ton ili dva odvojena tona istog ukupnog trajanja, njegov mozak će pogrešno percipirati da jedan ton traje duže.

Slično tome, pojedinci u studiji percipirali su kontinuiranu tišinu kao dužu od dve odvojene tišine, što ukazuje na to da mozak obrađuje apsolutnu tišinu na način sličan zvuku.

Ipak postoji istina u izrazu "zvuk tišine"

Dr Čaz Faeston, viši autor studije sa Uni verzitetu Džon Hopkins, komentirisao je intrigantnost najnovijeg otkrića.

"Jedan od razloga zašto je fraza 'zvuk tišine' tako uverljiva je to što je paradoksalna. Tišina je odsutnost zvuka. Ali ovi rezultati sugerišu da čujemo tišinu kao što čujemo zvuk, tako da postoji istina u izrazu zvuk tišine", rekao je.

Kako bi to dodatno istražili, naučnici su sproveli eksperimente u kojima su učesnici bili izloženi jednostrukoj i dvostrukoj tišini usred različitih pozadinskih zvukova, kao što su voz, žamor u restoranu, žamor na pijaci i na igralištu. Kada su zamoljeni da uporede trajanja, pojedinci su procenjivali da jedna tišina traje duže od dve odvojene tišine, slično njihovoj percepciji zvukova.

Značajno je da je percepcija tišine bila pojačana kada se pojavila između drugih zvukova. U svakodnevnom životu potpuna tišina je retka, jer je svet oko nas ispunjen raznim zvukovima. Kako bi posmatrali reakcije ljudi kada određeni zvuk prestane, naučnici su istovremeno puštali visoki ton orgulja i tiho brundanje motora, povremeno utišavajući jedan od zvukova. Zanimljivo, kad je neočekivani zvuk prestao, pojedinci su ga percipirali kao da je ostao tih duže vreme u poređenju s onim kad je očekivani zvuk nestao.

Te različite audio iluzije pokazuju koliko je duboko ukorenjena naša sposobnost da opažamo tišinu, prenosi portal Zimo.

sputnikportal.rs

Pogledajte više