ČEKAJU NAS NESTANCI STRUJE I INTERNETA: Mračne prognoze naučnika zbog rekordnog broja sunčevih pega u junu

Novosti online 05. 07. 2023. u 00:17

SUNCE je u junu proizvelo više pega nego u bilo kom drugom mesecu za poslednjih 20 godina, tvrde naučnici, a to bi značilo da ćemo se suočiti sa nestankom struje, problemima sa internetom, obustavom avionskih letova.

Foto NASA

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) u SAD saopštila je da je prošlog meseca zabeležila 163 sunčeve pege, što je otprilike duplo više nego što se očekivalo u tom periodu, prenosi „Biznis insajder“.

Poslednji put ovoliko sunčevih pega na površini Sunca bilo je u septembru 2002. godine, saopštava NOAA.

Ovoliki broj sunčevih pega izaziva veliku pažnju u naučnim krugovima jer može da pomogne u predviđanjima eventualnih problema koji mogu da se pojave na Zemlji.

Što više sunčevih pega naučnici vide, veća je verovatnoća da će one izazvati veoma moćne svemirske vremenske (ne)prilike, poput takozvanih solarnih baklji koje mogu da izazovu potpuni prekid radio-veza, letova na Zemlji i izazovu poremećaje u električnoj mreži. Takođe, solarne baklje mogu da izazovu pojavu fascinantnih aurora.

Zašto naučnici prate sunčeve pege tako pažljivo

Sunčeve pege su hladnije od drugih delova sunčeve površine jer se formiraju u oblastima gde su solarna magnetna polja jaka. Što je više sunčevih pega na površini, naučnici više znaju da je magnetna aktivnost na površini Sunca poremećena.

A što su magnetna polja više poremećena, veća je verovatnoća da će izazvati iznenadnu eksploziju energije poznatu kao solarna baklja, navodi NASA.

Pošto je do sada viđeno više sunčevih pega nego što se očekivalo, verovatno je da ćemo videti mnogo jači solarni maksimum nego što se očekivalo.

Dolazak solarnog maksimuma

Sunce ima svoj ciklus, pri čemu njegova aktivnost raste i opada otprilike svakih 11 godina. Trenutno je u fazi ciklusa kada se njegova aktivnost ubrzava ka maksimumu.

Naučnici pomno prate Sunce, jer kako ono postaje aktivnije, veća je verovatnoća da će na Zemlju poslati naelektrisane čestice koje mogu da naprave ozbiljne probleme na infrastrukturi naše planete.

Dok nas magnetno polje Zemlje štiti od većine svemirskih vremenskih (ne)prilika, naelektrisane čestice koje probijaju tu barijeru mogu da izazovu manje smetnje poput potpunog prekida radio veza. To može da privremeno prizemlji avione i druge letelice jer one ne mogu da lete bez radio i satelitske komunikacije.

Stručnjaci su najviše zabrinuti da bi ovaj vrhunac aktivnosti na Suncu mogao da donese solarnu oluju toliko moćnu da bi mogla da sruši ključnu infrastrukturu na Zemlji kao što su električne mreže.

Ovaj solarni ciklus je već izazvao svemirsko-vremenske prilike koje naučnici nazivaju spektakularnim. Ove godine, snažna solarna baklja izazvala je široko rasprostranjene smetnje u radio-komunikacijiu Severnoj Americi, Centralnoj Americi i Južnoj Americi, a neočekivana solarna oluja izazvala je aurore toliko sjajne da su primećene čak do savezne američke države Arizone.

Lažni osećaj sigurnosti

Stručnjaci su prognozirali da će ovaj solarni maksimum biti prilično blag, sa maksimumom od 115 sunčevih pega mesečno.

Solarni fizičar Kit Strong podelio je na Tviteru prognozu Kraljevske opservatorije Belgije koja sugeriše da bi Sunce moglo dostići maksimum od nešto manje od 200 mesečnih sunčevih pega. To bi bilo više od poslednjeg solarnog maksimuma, koji je dostigao maksimum od 146 mesečnih sunčevih pega 2014. godine.

Stručnjaci su za „Biznis insajder“ već ranije rekli da bi to mogao da bude problem. Sa svakom decenijom postajemo sve zavisniji od električne infrastrukture, kaže Metju Ovens, profesor svemirske fizike na Univerzitetu Reding.

Poslednji solarni ciklus je bio posebno tih i možda nas je uljuljkao u lažni osećaj sigurnosti, dodao je on.

„Bio je to najmanji (ciklus) koji smo imali oko stotinu godina“, rekao je Ovens i dodao: „Opasnost od prelaska iz malog ciklusa u malo veći takav je da tada shvatite gde su sve ranjivosti“.

Iako Sunce dostiže maksimum od 200 sunčevih pega, biće to daleko od najvećeg maksimuma koji je zabeležen 1957. godine. Prema NASA, u oktobru te godine solarni ciklus 19 je dostigao vrhunac od 359 sunčevih pega.

sputnikportal.rs

Pogledajte više