FASCINANTNA POJAVA NA NEBU: Ovo se događa samo jednom u životu (FOTO/VIDEO)

Novosti online 31. 01. 2023. u 17:49

KOMETA C/2002 E3 (ZTF) sutra će biti najbliže Zemlji, a kod ove komete je zanimljivo što se više nikad neće vratiti, piše Hrvatski astronomski savez.

Foto: Tviter/@SETIInstitute

Kometa C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sastava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je opservatorija Zviki Transient Fasilito u martu 2022. godine.

Kometa je izrazito zelene boje zbog njenog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svetlosti. Biće najbliža Zemlji 1. februara na nekih 42 miliona kilometara, a već je proteklih dana bila primetna golim okom iz mesta s kvalitetnim tamnim nebom bez svetlosnog zagađenja.

- Može se videti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će moći da je primeti kao bledu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika - pišu mediji.

Prolazak komete ZTF (C/2022 E3) za koju se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najverojatnije će biti kako ono kažemo "prvi put, zadnji put i nikad više".

Naime, radi njene parabolične putanje ova kometa, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se verovatno više vratiti nego će najverovatnije izleteti iz Sunčevog sastava u međuzvezdani prostor.

BONUS VIDEO:

Sa Kule Beograd poslata veličanstvena poruka Novaku Đokoviću

Pogledajte više