UN POZIVAJU MASKA: Da osigura poštovanje ljudskih prava na Tviteru

P. Z. S. / ria.ru

05. 11. 2022. u 22:51

VISOKI komesar UN za ljudska prava Folker Tirk je u otvorenom pismu pozvao novog vlasnika Tvitera Ilona Maska da obezbedi poštovanje ljudskih prava na društvenoj mreži.

Foto AP

-Kao i sve kompanije, Tviter mora razumeti štetu povezanu sa svojom platformom i preduzeti korake da je eliminiše. Poštovanje naših zajedničkih ljudskih prava mora da postavi barijere za korišćenje i razvoj platforme. Ukratko, pozivam vas da se uverite da ljudska prava zauzimaju centralno mesto u upravljanju Tviterom pod vašim rukovodstvom, napisao je šef UNHCHR-a.

Krajem oktobra, Mask je konačno zaključio ugovor vredan 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera. Obećao je da će liberalizovati uređivačku politiku društvene mreže, koja je naišla na kritike zbog stroge cenzure, i stvoriti savet za moderiranje sadržaja, a dok savet ne proradi neće donositi globalne odluke o uređivačkoj politici i vraćanju blokiranih naloga. Uz to, Musk je već uspeo da otpusti ne samo bivšu upravu, već i neke od zaposlenih na društvenoj mreži.

Mask je prvi put počeo da kupuje akcije Tvitera u januaru 2022. Do aprila je postao najveći akcionar kompanije, posedujući 9,1% kompanije. Krajem oktobra Mask je zvanično zaključio svoj Tviter ugovor za 44 milijarde dolara. Zatim, prvog dana kao vlasnika Mask je započeo velika i masovna otpuštanja.

Dana 27. oktobra, novi vlasnik Tvitera Ilon Mask (51) je navodno počeo masovna otpuštanja među kojima su bili i finansijski direktor Ned Segal, kao i šef odeljenja za pravna pitanja, politiku i poverenje Vijaya Gadde i glavni pravni savetnik Sean Edgett. Musk je naizgled kritikovao Gadde-a i insinuirao da je bivši vrhunski advokat kompanije "levo orjentisan". Teslin mogul je već neko vreme bio otvoren o svojim planovima za Tviter i javno je obećao da će vratiti slobodu govora na platformu.

Pogledajte više