OD ŠPIJUNA, DO RATNIKA NOĆI: Profesor Juđi Jamada iz Japana otkriva istinu o nindžama (FOTO)

E. R. 01. 11. 2022. u 19:19

TOKOM Sengoku perioda oni napadaju neprijateljske zemlje, pale ih, uništavaju, napadaju noću i postavljaju zasede.

Foto: J. Subin

Njihova glavna aktivnost je prikupljanje informacija. Predstava o nindžama, kao atentatorima, stovrena je u Šova periodu, na osnovu špijuna iz stranih zemalja.

Ovo je ispričao profesor Juđi Jamada sa Univerziteta Mie iz Japana, koji je prvi put u poseti Beogradu i Srbiji. Profesor Jamada održao je predavanje "Prava slika nindže" u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, a u organizaciji Ambasade Japana.

- Ustaljena je predstava o nindžama da nose crno odelo i bacaju šurikene - kazao je profesor Jamada. - Tokom Sengoku perioda, nindže napadaju neprijateljske zemlje, pale ih, uništavaju, napadaju noću i postavljaju zasede, ali njigova glavna aktivnoste je prikupljanje informacija. Predstava o njima kao atentatorima stvorena je u Šova periodu na osnovu špijuna iz stranih zemalja.

"Nin" iz reči ninđicu, veštine nindže, je reč koja se javlja u rečima kannin - strpljenje, izdržljivost i nintai - istrajnost, objašnjava profesor Jamada. 

- Nindža je lojalan svom gospodaru, shvata da opstanak zemlje zavisi samo od njega i podnosi ostavku nakon što završi svoju misiju - ističe Jamada. - Za komunikaciju, nindže su koristile sojino zrno. Ono se sitno isecka i potopi u vodu. Zatim se tim sokovima piše na papiru. Pisalo se i sakeom.  Onda se osuši na suncu. Kada treba da se pročita, to se pospe ugljem ili se potopi u vodu, kada nema uglja. Komunicirali su koristeći vatrene signale, zastave, frule i školjke. Upotrebljavali su pirinač obojen u pet boja, tajne reči i lozinke.

Profesor Jamada rođen je u prefekturi Šizuoka 1967. godine. Diplomirao je na Fakultetu književnosti Univerziteta u Kjotu i završio doktorski kurs filozofije na Visokoj školi istorije i antropologije Univerziteta u Cukubi. Trenutno je profesor na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Mie, i zamenik direktora Međunarodnog centra za istraživanje nindža na Univerzitetu Mie.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više