NASA PONOVO POMERILA LANSIRANJE: Misija na Mesec odložena za 14. novembar

P. Z. S. / ria.ru

12. 10. 2022. u 19:04

NOVI pokušaj lansiranja bespilotne misije ORION broda u orbitu Meseca zakazan je za 14. novembar, rekao je NASA u sredu.

Foto Tanjug/AP


-NASA planira da napravi novi pokušaj lansiranja misije Artemida-1 u ponedeljak 14. novembra, saopštili su iz NASA. Početni prozor, tokom kojih bi raketa-nosač vozila SLS trebala da dovede u orbitu letelicu ORION, otvoriće se 00.07 po vreme istočne obale Sjedinjenih Država. Kao deo misije, brod mora da napravi bespilotni let kroz mesečevu orbita, a zatim da se vrati na Zemlju. U slučaju uspešnog lansiranja, povratak broda zakazan je za 9. decembar, saopšteno je iz NASA.

Lansiranje, koje bi trebalo da bude prvi test let za raketu-nosač i za sam svemirski brod, već je više puta odgođeno zbog tehničkih razloga. NASA tvrdi da će se let dogoditi kao što je predviđeno, naglašavajući potrebu da se obezbedi sigurnost leta, uzimajući u obzir pripremu za buduće ljudske misije ORION.

Kao što je prijavljeno u odeljenju u vezi sa novim datumom planiranja početka, pokretanje vozila sa brodom će se vratiti na lokaciju lansiranja 4. novembra. Ranije su uklonjeni od nje tokom prolaska uragana "Ian" na Floridi.

-Inspekcije sprovedene prošle nedelje potvrdile su potrebu da se u pripremi rakete i svemirske letelice vrate na početak, izjavila je NASA u izjavi. Potreban rad se naziva standardnim i uključuje zamenu malih delova toplotne zaštite, punjenja ili zamene raketnih baterija, tereta i sistema za vanredne situacije.
Ako se pokretanje 14. novembra ne dostoje, datumi rezerve su zakazani za 16. i 19. novembar.

BONUS VIDEO - JAVIO SE "VOJADžER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pogledajte više