NAUČNICI OTKRIVAJU: Kako lažni zubi mogu poslužiti kao slušni aparat

Novosti online 04. 10. 2022. u 16:00

VILIČNE kosti prenose zvuk jednako dobro kao i kost na koju se oslanjaju tradicionalni slušni aparati.

Foto: Shutterstock/Anita van den Broek

Ovo otkricće moglo bi dovesti do diskretnih alternativa konvencionalnim slušnim pomagalima i kohlearnim implantatima koje ljudi sa oštećenim sluhom često koriste, prenosi Sajens njuz.

Prethodni dizajni slušnih aparata zasnovanih na zubima bili su pričvršćeni na kutnjake i primali zvuk bežično iz mikrofona postavljenog iza uha.

Stomatološki istraživač Jiankiang Tao i njegove kolege žele da odvedu koncept korak dalje, pretvarajući zubne implantate u slušne aparate.

Elektronika koja daje zvučne vibracije bila bi ugrađena u deo lažnog zuba usidrenog u vilicu, kaže Tao sa Univerziteta Tongđi u Šangaju.

Ali prvo, tim je morao da utvrdi koliko dobro zubni implantati prenose zvuk u poređenju sa prirodnim zubima i mastoidnom kosti iza uha, na koje se druge vrste slušnih aparata oslanjaju da rade.

Tako su istraživači primenili zvučne tonove na implantate, prirodne zube i mastoidne kosti 38 osoba sa oštećenjem sluha i jednim zubnim implantom.

Za širok spektar frekvencija, volonteri su mogli da čuju zvukove kroz implantate, kao i, ili bolje, nego kroz prirodne zube ili mastoidne kosti, izveštava tim.

Činilo se da implantati prednjih zuba funkcionišu nešto bolje od zubnih implantata prema zadnjem delu vilice.

To može biti zato što je vilična kost na prednjem delu usta tvrđa od vilice pozadi, spekuliše tim.

Donji zubi i implantati su radili kao i gornji za prenošenje zvuka.

U poređenju sa tradicionalnim slušnim aparatima, slušni aparati za zubne implantate mogu ponuditi "odlično prikrivanje, dobar komfor i poboljšan kvalitet zvuka", pišu istraživači.

BONUS VIDEO:

LEGENDA O DžENIS DžOPLIN: Njena popularnost ne jenjava

Pogledajte više