UDALJENA JE 500 MILIONA SVETLOSNIH GODINA: Teleskop DŽejms Veb ovekovečio retku galaksiju

Novosti online 05. 08. 2022. u 00:55

AMERIČKA svemirska agencija NASA objavila je novu, retku i izvanrednu fotografiju galaksije, nazvane Kolski točak (The Cartwheel), udaljene 500 miliona svetlosnih godina, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom teleskopu Džejms Veb, javlja AFP.

Foto: Printskrin

Kao i za Mlečni put, astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan događaj joj je dao formu. Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog takvog izgleda je i dobila ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, jako je svetao, a drugi, koji je u ekspanziji je 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

 Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Habl, ali infracrveni kapaciteti Veba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje i omogućavaju da se vidi kroz veliku količinu prašine.

I dalje u prelaznom stanju

Kombinovana slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini.

Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je NASA.

Teleskop "daje pogled na njeno sadašnje stanje, ali takođe daje i ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti", objasnili su naučnici.

Džejms Veb, inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

(b92)

Pogledajte više