POSLE 1.000 GODINA: Bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji

Tanjug

18. 07. 2022. u 18:17

U VELIKOJ Britanijiji će uskoro, posle više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živeti divlji bizoni, kao deo eksperimeta u okviru projekta "Wilder Blean" koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu, preneli su britanski mediji.

Foto NP Fruška gora

Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program "Wilder Blean", kojim bi bizoni trebalo da deluju kao prirodni "inženjeri ekosistema".

-Ovim eksperimetnom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svetom, predviđaju engleski biolozi.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svetu.

-Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra, naveli su naučnici.

Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli pre jednog veka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u pritodu širom Evrope.

Pogledajte više