ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PERUU: Hteo da renovira imanje, a ispod kuće - pronađena grobnica „za elitu“ (VIDEO)

Novosti online 24. 06. 2022. u 00:18

ISPOD jedne porodične kuće u glavnom gradu Perua otkrivena je posebna grobnica „za bogate“.

Foto: Printskrin

Struktura stara 500 godina pronađena je u radničkoj oblasti Lime, a istraživači smatraju da su u grobnici ostaci pripadnika nekadašnje društvene elite. Na lokaciji, na kojoj su se organizovale sahrane, pronađeni su ljudski ostaci umotani u tkaninu, pored keramike i finih ukrasa.

Glavni arheolog Hulio Abanto rekao je za Rojters da je grobnica stara 500 godina sadržala više ostataka čvrsto umotanih u tkaninu. Rekao je da su pokopani verovatno iz elite društva Ruričančo, kulture koja je nekada naseljavala današnju Limu pre nego što su moćne Inke zavladale carstvom širom zapadne Južne Amerike 1400-ih.

Ipolito Tica, vlasnik kuće u Limi, rekao je da je bio veoma uzbuđen zbog iznenađenja otkrivenog ispod njegovog doma.

- To je neverovatno. Zaista nemam druge reči da to opišem - rekao je Tica, izražavajući nadu da će buduće generacije u radničkom naselju San Huan de Lurigančo bolje ceniti bogatu istoriju koja je „svuda oko njih".

Iskopavanja su počela u maju nakon što su planovi za izgradnju i rekonstrukciju kuće i imanja Ipolita Tice pokrenuli pitanje neophodnih arheoloških istraživanja. Okrug Lima je poznat po stotinama arheoloških nalaza iz kultura koje su se razvijale pre i posle Inka.

(rts)

Pogledajte više