SLAŽE SE SA AJNŠTAJNOVIM PREDVIĐANJIMA: Naučnici oduševljeni otkrićem ogromne crne rupe u Mlečnom putu (FOTO)

Novosti online 14. 05. 2022. u 17:53

STRELAC A* je supermasivna crna rupa u centru Mlečnog puta i po prvi put je sliku ove crne rupe objavila američka Nacionalna naučna fondacija sa "Event Horizon Telescope Collaboration".

Foto: Instagram/ ehtelescope

Astronomi su saopštili da su fotografisali supermasivnu crnu rupu u centru Mlečnog puta. Objavljena je fotografija onoga što je američki astrofizičar Ferjal Ozel nazvao „nežnim divom".

Pre četiri i po milijarde godina rođena je naša planeta. Od tada plovi kosmosom, a Sunce se vrti oko galaktičkog centra – mračnog, misterioznog srca Mlečnog puta.

U tom mračnom srcu, oko koga se okreće cela galaksija, nalazi se supermasivna crna rupa po imenu "Strelac A*", čija je masa otprilike 4,3 miliona puta veća od Sunčeve. Nikada do sada nije fotografisana veličanstvena mutna narandžasta krofna u centru naše galaksije, a čovečanstvo sada ima priliku da je vidi prvi put zahvaljujući napornom radu i saradnji sa "Event Horizon Telescope Collaboration".

- Bili smo zapanjeni koliko se veličina prstena slaže sa predviđanjima iz Ajnštajnove teorije opšte relativnosti - rekao je naučnik EHT projekta Džefri Bauer iz naučnog instituta u Tajpeju.

Pre tri godine objavljena je senka crne rupe nazvana "M87*", čija je masa 6,5 milijardi puta veća od mase Sunca, u centru galaksije, udaljena oko 55 miliona svetlosnih godina.

Astrofizičara Ferjala Ozela za projekat istraživanja angažovao je Univerzitet u Arizoni, kao i stručnjake na projektu "Event Horizon Telescope" koji čini 300 naučnika iz 13 institucija, a koji upravljaju globalnom mrežom teleskopa. Prva fotografija crne rupe iz galaksije "Mesije 87 (M87)" snimljena je 2019. godine. Astronom Šeperd Dolman iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku je tada rekao da smo „videli ono što smo samo mislili da nećemo moći da vidimo“.

Majkl Džonson, rekao je da su najnovija otkrića neverovatna potvrda Ajnštajnove teorije relativnosti. Njujork tajms piše da postoje indicije da u centru svake galaksije postoji crna rupa koja bi mogla biti milione ili milijarde puta masivnija od Sunca. Astronomi još ne znaju kako su crne rupe postale tako velike.

Paradoksalno, rupe su najsjajniji objekti u univerzumu jer imaju sposobnost da apsorbuju svetlost. Većina materije iz svemira ulazi u njih. Otkrića iz 1960-ih dovela su do toga da se ozbiljno shvati ideja da crne rupe postoje.

BONUS VIDEO - GODINU DANA ŠETA PO MARSU: Vozilo Prezervans istražuje Crvenu planetu

(RTS)

Pogledajte više