NOVI VID SVEMIRSKOG TURIZMA: Izlet traje i do 12 sati - Samo opušten pogled na našu planetu (VIDEO)

Novosti online 09. 04. 2022. u 11:16

ZA svemir se često kaže da je sledeća granica, barem što se tiče otkrivanja novih mesta i informacija. Većina nas, međutim, ima još mnogo toga da nauči o sopstvenoj planeti, pogotovo zato što retko vidimo Zemlju iz drugačije tačke gledišta.

Foto: World View

Prostor, barem onih nekoliko stotina kilometara izvan naše atmosfere, nudi onu savršenu tačku gledanja koja će nam, nadamo se, dati drugačiju i bolju perspektivu našeg doma, bukvalno i figurativno. To je vrsta iskustva koje menja život koje obećava novi svemirski turizam, a jedna kompanija pokušava da promoviše drugačiju vrstu iskustva u kome treba da se uživa na opuštajući način, a ne u uzbudljivoj avanturi poput Blue Oridžina, Spejs Eksa, ili Virdžin Galaktika žele da daju.

Kada čujete frazu „svemirski turizam“, najverovatnije ćete zamisliti putovanja izvan naše atmosfere tipičnim svemirskim letelicama poput raketa. Zaista za kompanije poput Spejs Eksa Ilona Maska i Blu Oridžina Džefa Bezosa, to je najkonvencionalniji način da se dođe do neba. Virdžin Galactika, s druge strane, zauzima pistu kojom se manje putuje sa svemirskim brodom koji poleće kao avion, smanjujući potrebu za skupim i rizičnim lansiranjem raketa.

Ova iskustva svemirskog putovanja, međutim, nude samo kratak pogled na svet ispod njih, koji traju samo nekoliko minuta ili sat ili dva najviše. Oni nude nultu gravitaciju, tehnički mikro-gravitaciju, iskustva koja često ispunjavaju našu maštu i zadovoljavaju dečje snove da postanemo astronauti. Ovi kratki, uzbudljivi trenuci mogu biti dovoljni za avanturu života, ali teško da je to jedini način na koji možemo uživati u svemiru ili našoj planeti sa te visine.

Baš poput putovanja balonom na vrući vazduh, Vorld Vju obećava prigušenije iskustvo, ali ono koje je jednako prijatno, posebno zato što straje od 6 do 12 sati. Letelica balon „lansira“ neposredno pre zore, tako da turisti mogu da vide izlazak sunca sa 30.000 metara iznad površine Zemlje, dovoljno da vide zakrivljenost planete koja deli Zemlju i svemir. Nakon nekoliko sati lebdenja, letelica se polako spušta nazad.

„Turneja“ ne uključuje taj period bestežinskog stanja jer je kabina pod pritiskom i pod kontrolom klime, dajući prednost udobnosti nad uzbuđenjima. Prostrani prostor ima mesta za osam putnika i dva profesionalna člana posade i ima pogodnosti kao što su trpezarija u letu, bar i naslonjaća sedišta. Predimenzionirani prozori pružaju putnicima skoro neometan pogled, dok im kamere okrenute prema Zemlji omogućavaju zumiranje detalja površine.

Nošeni samo helijumom, baloni Vorld Vjua mogli bi ponuditi održiviju alternativu raketama koje i dalje koriste dragoceno gorivo za lansiranje. Zamišljeni da budu deo luksuznijih i opuštenijih aktivnosti kao što su vežbe izgradnje tima ili povlačenja, ova vrsta svemirskih letelica i tehnologija lansiranja zaista postavljaju drugačiji pogled na svemirski turizam, onu u kojoj će putnici moći satima da uživaju kako bi se isplatili.

Pogledajte više