HILJADE VERNIKA ZBUNJENO: Sveštenik više od dve decenije pogrešno krstio ljude

Novosti online 19. 02. 2022. u 10:10

HILjADE katoličkih vernika moraće ponovo da se krste nakon što je crkva otkrila da je sveštenik punih 26 godina koristio pogrešne reči tokom ovog obreda.

Foto: Depositphotos

Otac Andres Arango, sveštenik u Feniksu, tokom obreda prvog katoličkog sakramenta koristio je reči "krstimo te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", umesto "krstim te", kako nalaže Vatikan, prenosi "Index".

- Nije zajednica ta koja krsti osobu i ugrađuje se u Crkvu Hristovu, nego Hrist i samo Hrist predvodi sve sakramente. Dakle, Hrist je taj koji krsti - objasnio je Tomas J. Olmsted, biskup Feniksa.

Arangova greška otkrivena je sredinom 2021. godine, četvrt veka nakon što je počeo da deluje kao sveštenik, rekla je u utorak "AFP"-u portparolka biskupije Keti Brk.

- Otac Arango koristio je netačnu terminologiju od početka svog rada, sve dok na to prošlo leto nije skrenuta pažnja biskupije. Nemam podatak o tačnom broju ljudi krštenih između 1995. i 2021., ali verujem da se broje u hiljadama - rekla je.

Od kada je greška izašla na videlo, Arango je napustio svoj dotadašnji posao "da bi se posvetio isceljenju i pomaganju žrtvama ove greške".

- Biskupija blisko sarađuje sa ocem Arangom i parohijama u kojima je prethodno delovao. Tamo se organizuje ponovno krštenje svih koji su primili sakrament na pogrešan način - dodala je Brk.

Krštenje je za katolike važan sakrament jer, po verovanju, samo oni koji su kršteni nakon smrti mogu u raj. Problem je i u tome što je krštenje prvi sakrament pa nisu validni ni oni koji slede, poput prve pričesti i obred ulaska u svet odraslih. Moguće je da će pogrešno kršteni morati da ponove i ostale sakramente.

Biskupija je otvorila internet stranicu na kojoj odgovara na brojna pitanja zbunjenih i zabrinutih vernika, koje najčešćemuči da li njihovo pogrešno krštenje utiče na njihov brak i da li je sada potrebno da se ispovede.

Pogledajte više