NEOBIČNA PRIČA IZ LITVANIJE: Dobila pismo posle 50 godina

Novosti online 09. 02. 2022. u 10:49

PISMO namenjeno dvanaestogodišnjoj devojčici u Litvaniji dostavljeno joj je u decembru 2021, gotovo 51 godinu pošto ga je poslala prijateljica iz Poljske.

Privatna arhiva

- Mislila sam da me neko zeza - rekla je Genovefa Klonovska nakon što joj je uručeno pismo u kome su bile dve papirne lutke i ručno izrađena papirna ruža.

Pismo je, zajedno sa još 17 ostalih ispalo ovog leta iz ventilacionog otvora, prljavo i zgužvano, pošto su radnici srušili zid bivše pošte na periferiji Viljnusa.

- Radnici su predložili da stara pisma bacimo, ali ja sam odlučio da pozovem poštu. Srećan sam što su bili zainteresovani da ih preuzmu - rekao je vlasnik zgrade. - Pisma iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih verovatno je sakrio neki radnik pošte, pošto ih je pretražio, nadajući se da će pronaći novac ili druge dragocenosti.

Litvanija je tada bila deo Sovjetskog Saveza, a pošiljaoci su bili rođaci emigranti ili prijatelji iz zemalja poput Australije, Poljske ili Rusije. U Viljnusu su se u međuvremenu izmenili nazivi ulica i kućni brojevi pa su poštari mesecima tražili prava odredišta kako bi saznali gde su se primaoci preselili.

Nažalost, pronađeno ih je samo pet. U nekoliko slučajeva izgubljena pisma su uručena deci umrlih.

- Osećali smo moralnu dužnost da im predamo pisma. Jedna gospođa je ovo iskustvo uporedila sa prijemom poruke iz boce bačene u more. Ljudi su vrlo emotivno reagovali. Nekima je bilo jako drago jer su zaronili u deo svakodnevnog života njihovih pokojnih roditelja.

U pismu Klonovskoj, poslatom iz Poljske i pečatiranom 1970. godine, devojka po imenu Eva žalila se da autobusi više ne voze do njenog sela, pa da mora hoda po hladnoći od -23 Celzijusa, a od svoje litvanske prijateljice tražila je fotografije nekih glumaca.

Pogledajte više