"ŠETALI" SVEMIROM SEDAM SATI: Ruski kosmonauti povezali novi modul „Pričal“ (VIDEO)

Novosti online 24. 01. 2022. u 23:36

NOVI ruski modul za pristajanje „Pričal“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici sada je spreman da primi svoju prvu svemirsku letelicu nakon što su dvojica kosmonauta završila sedmočasovnu šetnju svemirom.

Foto: Printskrin

Kosmonauti Roskosmosa Anton Škaplerov, komandant 66. ruske posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici i Petar Dubrov napustili su orbitalnu ispostavu 19. januara kako bi sproveli kablove i konfigurisali novi modul „Pričal“ na ruski segment MSS na koji će pristajati letelice Sojuz sa posadom i Progres teretna vozila.

Novi modul, koji će imati pet otvorenih priključaka za pristajanje, lansiran je na Međunarodnu svemirsku stanicu i priključen na rusku laboratoriju „Nauka“ u novembru.

Škaplerov i Dubrov su sproveli kablove koji će obezbediti napajanje i komunikacijske kablove do i od „Pričala“ do ostatka svemirske stanice.

Dvojica kosmonauta su dodali rukohvate koji će se koristiti u budućim svemirskim šetnjama, spojila kablove i instalirala antene za automatizovani sistem za pristajanje „Kurs“. Takođe, promenili su TV kameru kako bi obezbedila pokrivenost aktivnosti van novog modula.

Škaplerov i Dubrov su takođe postavili mete za pristajanje koje će koristiti svemirske letelice koje pristaju na modul „Pričal“. Očekuje se da će Sojuz MS-21, čije je lansiranje planirano sredinom marta, prvi pristati na novi modul i dovesti tri ruska kosmonauta koji će se pridružiti posadi.

Šetnja svemirom Škaplerova i Dubrova je trajala sedam sati i 11 minuta.

(rts)

Pogledajte više