SIGNAL IZ DUBOKOG SVEMIRA: Veliko otkriće na pomolu koje je uzbudio naučnike

Novosti online 15. 01. 2022. u 01:25

ASTRONOMI su identifikovali signal koji emituje nebesko telo za koje se veruje da je prvi mesec otkriven van Sunčevog sistema.

Foto: Depositphotos

Potvrda ovog otkrića tek se očekuje, budući da je taj mesec previše udaljen da bi bio posmatran direktno sa Zemlje.

Detalji otkrića objavljeni su u časopisu „Nejč astronomi“ i navode da se radi o mesecu koji orbitira oko zvezde udaljene oko 5.500 svetlosnih godina od Zemlje. Mesec je dobio ime Kepler-1708 b-i, a uočio ga je svemirski teleskop Kepler koji sada više ne radi. Ukoliko postojanje ovog meseca bude potvrđeno, on bi mogao da bude 2,6 puta veći od Zemlje i sačinjen od gasa.

Naučnici su do sada potvrdili postojanje oko 5.000 planeta van našeg Sunčevog sistema, ali i samo dva meseca do sada, od kojih je jedan Kepler-1708 b-i. Prvi je uočen 2017, ali do danas nije potvrđeno njegovo postojanje.

Budući da su veoma udaljeni od našeg Sunčevog sistema, posmatranje i proučavanje takvih meseca veoma je teško.

Astronomi zavise od posrednih dokaza da oni postoje, kao što su veoma slabi, pravilni padovi u osvetljenosti koju emituju egzoplanete, poznate kao tranzitne svetlosne krive. Naučnici veruju da su egzomeseci prilično drugačiji od planetarnih satelita kakve imamo u našem Sunčevom sistemu, kada je u pitanju i njihov nastanak i način orbitiranja, prenosi RT.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pogledajte više