ŠTA SU TO KINEZI SNIMILI NA TAMNOJ STRANI MESECA? Misteriozna "kocka" u objektivu rovera (FOTO)

Novosti online

06. 12. 2021. u 09:10

KINESKI rover "Jutu 2" primetio je misteriozni objekat na horizontu dok je krstario tamnom stranom Meseca, na kojoj radi istraživanja skoro dve godine.

Foto: Jutjub/National Geographic

Naime, kineska svemirska agencija CNSA objavila je fotografije „tajanstvenog predmeta“ u obliku kocke koji je snimio rover "Jutu 2" na drugoj strani kratera koji je istraživao. Tim naučnika je izrazio veliko interesovanje za objekat i odlučili su da skrenu sa trase kako bi ga proučili. Sada se očekuje da "Jutu 2" provede naredna 2-3 lunarna dana (2-3 zemaljska meseca) u proučavanju i definisanju objekta, prenosi portal "Spejs".

Iako su na društvenim mrežama odmah počela nagađanja o tome da je tajanstveni predmet možda neprirodnog porekla, činjenica je da su fotografije koje su objavljene prilično mutne i napravljene iz velike udaljenosti. Kad se rover približi, biće jasnije o čemu se radi.

Zasad je najizglednije da se radi o nekoj steni ili zaostalom komadu asteroida koji je udario u Mesečevu površinu.

Rover "Jutu 2" i "Čang'e 4" na solarni pogon na drugu stranu Meseca stigao je 3. januara 2019. godine, a rover se kotrljao kroz 186 kilometara širok Von Karman krater od tada. „Čang'e 4“ je četvrta kineska misija na Mesecu i druga koja je isporučila rover na Mesec.

Misije "Čang'e" 1 i 2 su bile orbitalne, a "Čang'e 3" je sleteo na bližu stranu Meseca sa prvim "Jutu" roverom. Kina je takođe pokrenula testnu misiju "Čang'e 5 T1" oko Meseca i misiju povratka uzorka sa Meseca "Čang'e 5".

(Sputnjik)

Pogledajte više