STRUJE U ATLANSKOM OKEANU POKAZUJU: Stižu velike vremenske promene!

Novosti onlajn

06. 08. 2021. u 09:42

SISTEM struja u Atlantskom okeanu koje su glavna pogonska snaga klime na severnoj hemisferi mogao bi da oslabi do te mere da bi uskoro moglo doći do velikih promena u vremenskim uslovima, rezultati su naučnog istraživanja.

Foto: pixabay

Severnoatlantska meridijalna cirkulacija (AMOC) je veliki sistem okeanskih struja, uključujući Golfsku koja prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema severu Atlantika.
S obzirom na to da se atmosfera zagreva zbog porasta emisije gasova staklene bašte, ispod površine okeana zadržava se više topline i potencijalni kolaps sistema mogao bi imati ozbiljne posledice na vremenske sisteme u svetu.

Krucijalna razlika

Klimatski modeli su pokazali da je AMOC najslabiji u više od 1.000 godina. Međutim, nije poznato je li došlo do slabljenja zbog promene u cirkulaciji ili zbog manjka stabilnosti.

Studija, objavljena u časopisu "Nature Climate Change“, pokazuje da se radi o krucijalnoj razlici.

- Gubitak dinamičke stabilnosti ukazivao bi da se AMOC približio kritičnom pragu iza kog bi moglo doći do značajnog i u praksi verovatno nepovratnog prelaza u slabiji mod rada -  rekao je autor studije Miklas Boers s Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime.

Analizirajući modele temperature i saliniteta površine Atlantskog okeana, studija kaže da bi se slabljenje AMOC-a u prošlom veku moglo povezati s gubitkom stabilnosti.

Približavamo se kritičnom pragu

- Rezultati podupiru procenu da opadanje AMOC-a nije samo fluktuacija ili linearni odgovor na rastuće temperature, nego verovatno znači približavanje kritičnog praga iza kog bi se sistem cirkulacije mogao urušiti - rekao je Boers.

Kad bi se AMOC srušio, pojačalo bi se hlađenje severne hemisfere, podigla bi se razina Atlantskog okeana, povećale ukupne oborine iznad Evrope i Severne Amerike i došlo bi do pomeranja monsuna na Južnu Ameriku i Afriku, objavila je britanska meteorološka služba Met ofis.

Drugi klimatski modeli predviđaju da će AMOC oslabeti tokom nadolazećeg veka, no da nije izvestan kolaps pre 2100. godine.

(Indeks)

Pogledajte više