FORENZIČKA ANALIZA I NA MESTU ZLOČINA: Izum studenatabeogradskog Biološkog fakulteta, napravili pokretni RSC aparat

B. Borisavljević

04. 05. 2021. u 09:44

UMESTO samo u laboratoriji, biološka istraživanja iz oblasti genetike, evolucije, utvrđivanje očinstva, analiza tragova ubistva na licu mesta, ubuduće će biti moguća i u šumi, na mestu zločina, napuštenom mestu.

Foto Privatna arhiva

"Krivci" za to su studenti Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su napravili prenosan, autonoman PCR uređaj, koga su nazvali - Amplife. Izum im je doneo pobedu i na nedavno održanom Danube Cup, takmičenju inovativnih ideja i preduzetništva u formi pitching competition. Naši mladi istraživači planiraju da svoj aparat usavrše i kreiraju svetski poznati brend prenosne laboratorijske opreme koja potiče iz Srbije.

Petar Omrčen, jedan od članova tima, u razgovoru, za "Novosti", otkriva da se Amplife koristi za amplifikovanje određenog segmenta molekula DNK. Reč je o uređaju koji je namenjen za rad van laboratorije, bilo to neka šuma, mesto zločina, ruralno područje, koje nema lak pristup zdravstvenom sistemu. Metoda rada je bazirana na sposobnosti jednog enzima (Taq polimeraza), da takoreći "opstane" i na veoma visokim temperaturama - 98 Celzijusa.

- Naš uređaj može da se koristi za testiranje na SARS-CoV-2, ali to ne bi bio onaj test koji bi bio prihvaćen na graničnom prelazu - objašnjava Omrčen.

- Budući da je PCR metoda ključna za skoro sva istraživanja koja se bave molekulom DNK, Amplife je pogodan za različita biološka istraživanja iz oblasti genetike, evolucije, molekularne biologije, zoologije, botanike (svi koriste PCR metodu), utvrđivanje očinstva. Forenzičarima može biti od pomoći na mestu zločina, kao i za dijagnostikovanje genetičkih oboljenja.

BREND Pokretni PCR uređaj, Foto Privatna arhiva

Naš sagovornik ističe da su prednosti njihovog proizvoda, pre svega, što je prenosan, za razliku od standardne, laboratorijske verzije, koja je poprilično velika i zavisi od struje iz utičnice. Za rad Amplife nije potreban laptop da bi se podesio, niti spoljašnja baterija da ga napaja. Uređaj ima sopstvenu bateriju kao i sopstvenu logiku, koja omogućava da se svi parametri menjaju na samom uređaju ili preko telefona, pošto će postojati i opcija konekcije sa aplikacijom za mobilni telefon.

- Rad na projektu smo počeli 2019. godine, uz ideju jednog "uradi sam" uređaja, kako bismo mi sami mogli da radimo PCR i naučili nešto više o samoj metodi - navodi Omrčen.

- Uređaj smo odneli na fakultet, da pogledaju molekularni biolog i forenzičar. Od njih smo dobili pozitivne komentare, ali i predlog da kad bismo mogli da ga napravimo prenosnim, mogli bismo biti na putu nečeg velikog. Upravo ta njihova podrška i savet su nas motivisali da probamo da napravimo prenosan PCR uređaj.

PODRŠKA

OMRČEN navodi da je tim imao veliku podršku Biološkog fakulteta, koji je uz njih od početka.

- Ogromnu pomoć oko testiranja mašine i sticanja novih znanja smo dobili od CHMG-a, gde posebno moram da istaknem Marka Panića, mladog preduzetnika i doktora molekularne biologije, koji je preuzeo ulogu našeg mentora - kaže Omrčen.

- Bez pomoći koju smo dobili od fakulteta i CTT-a, verovatno bismo odavno prestali da radimo na našem uređaju. Takođe, u nabavci delova kojih nema u Srbiji i njihovoj izradi, pomogle su nam domaće firme i pojedinci.

Testiranje prvog prototipa uređaja, mladi istraživači su radili na Biološkom fakultetu, uz pomoć Centra za humanu molekularnu genetiku (CHMG). Kako ističe Omrčen, dobili su odlične rezultate koji pariraju komercijalnim uređajima.

- Pred nama je sada izazov, više finansijski nego tehnički, da razvijemo prototip koji bi imao izgled i sve funkcionalnosti, kao uređaj koji bismo proizvodili - kaže naš sagovornik.

- Proizvodnja uređaja je svakako moguća i mi bismo voleli da otvorimo proizvodnju u našoj državi. Želimo da kreiramo jedan svetski poznati brend prenosne laboratorijske opreme koja potiče iz naše Srbije. Za ovo je potrebno dosta novca i još dosta stvari koje mi moramo da naučimo, ali to je nešto ka čemu mi stremimo.

POBEDNIČKI TIM

ČLANOVI pobedničke ekipe "Perun" su studenti Biološkog fakulteta - Petar Omrčen i Marko Marković, kao i diplomirani master softverski inženjer Milan Šuša. U timu su i Radovan Subotić, elektrotehničar, i Boris Zonjić, koji se bavi pitanjem industrijskog dizajna.

Danube cup je takmičenje studenata sa univerziteta iz država kroz koje prolazi Dunav - Srbije, Nemačke, Austrije i Mađarske, iz bilo koje sfere (nauka, biznis, IT). Među izumima je bio i prečišćivač vazduha na bazi bakterijskih organizama, mental health aplikacija koja pruža pomoć ljudima kojima je u tom trenutku potrebna, platforma koja novčano pomaže studentima koji studiraju van svoje zemlje i funkcioniše na principu donacija, smart home aplikacija kao i onlajn platforma za ljubitelje RPG igara.

Studenti su dobili jedan grant, preko CTT za razvoj finalne verzije uređaja, ali, kako ističe Omrčen, to nije dovoljno da završe rad na uređaju. On dodaje da se 20.000 evra brzo potroši na petantu aplikaciju, različite usluge i neophodnu opremu za razvoj samog uređaja. Trenutno apliciraju za još nekoliko grantova, kako bi mogli da završe rad na finalnoj verziji aparata i naprave dovoljan broj finalnih prototipa za testiranje.

Pogledajte više