IZMENA PRAVILNIKA O OCENJIVANJU: Forum srednjih stručnih škola Beograda obratio se nadležnom ministarstvu

B.B.

06. 02. 2024. u 16:20

FORUM strednjih stručnih škola zatražio je od Ministarstva prosvete da izmeni odredbu Pravilnika o ocenjivanju, kojom je predviđeno da se srednjoškolcima, koji duže vreme odsustvuju sa nastave, napravi novi plan i program i organizuje dopunska nastave.

"Epidemije" kose đake krajem školske godine, Foto M. Anđela

- Zbunjeni smo ovakvim pravilnikom Ministarstva prosvete jer nastavnici u svim srednjim školama izlaze u susret onim učenicima koji su opravdano izostali sa nastave - navode u Forumu. - Međutim, iz iskustva, znamo da veliki broj đaka najčešće to zloupotrebljava  i namerno izostaje iz škole pribavljajući razna opravdanja do kojih se danas vrlo lako dolazi. U toj situaciji, očekivati da nastvnik, koji je već u dovoljnoj meri opterećen i zauzet redovnim obavezama i aktivnostima, organizuje dopinsku nastavu onim učenicima koji nisu želeli ni na redovnu da dolaze, a kamoli na dopunsku, je nerealno.

U forumu ističu da je pravilnik  donet bez argumenata, statističkih podataka i nasumice

- Da li zbog onih koji ne žele da uče, namerno izostaju iz škole, donose falsifikovana i ko zna kakva i odakle pribavljena opravdanja i ne žele da prisustvuju dodatnoj nastavi treba maltretirati kako nastavnike, tako i one učenike koji to žele - pitaju iz Foruma. - Na ovaj način ministarstvo ide uz dlaku onim učenicima koji ne žele da uče i namerno izostaju iz škole i na taj način ih samo ohrabruju da to nastave da rade.Apelujemo na Vas da ovo izmenite i ovaj stav pravilnika vratite na pređašnje stanje. Ovo je sve u zajedničkom cilju za bolje obrazovanje, a ne da nastavnik bude zadužen za sve i svašta u obrazovanju.

Inače, prema rezultatima poslednjeg PISA istraživanja učenici u Srbiji prema broju izostnaka iz škole prednjače u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja Evrope.

Pogledajte više