NEGOVANJE JEZIKA KOD SRSKE DECE U INOSTANSTVU: Počela obuka nastavnika koji će raditi u dopunskim školama

Lj.B.

27. 07. 2023. u 16:35

MINISTARKA prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je na otvaranju Obuke za nastavnike koji se upućuju na rad u dopunske škole u inostranstvu da negovanje jezika i pisma znači jačanje nacionalne strukture svakog čoveka i želju za pripadnošću domovini.

Foto N. Karlić

- Učitelji će na srpskom jeziku učiti kako to obrazovanje i vaspitanje može biti temelj jačanja ljubavi prema državi i koliko nacionalno biće svakog vašeg učenika može doći do jednog višeg nivoa, jer negovanje jezika i pisma znači jačanje nacionalne strukture svakog čoveka i želju za pripadnošću domovini - rekla je Đukić Dejanović.

Dodala je da će nastavnici raditi jedan izvanredan posao kao i da to što ministarstvo prosvete organizuje ovakve seminare će biti i u budućnosti budući da nastavnici odlaze u veliki broj zemalja.

- Iskustva iz prošle godine kažu da je blizu osam hiljada učenika učilo šta to znači obrazovati se i kako se vaspitati na srpskom jeziku - rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete je rekla da je u prošloj godini 7.957 učenika na 447 grupa bilo edukovano u 18 zemalja, kao i da je jedna od zemalja Novi Zeland i dodala da će sledeće godine grupe biti formirane i u SAD.

- Znam koliko je važna metodologija rada, ali isto znam koliko je važna i vaša kreativnost i koliko je važno da spajate teoriju sa praksom i praktičnom znanjima i umećima. Uverena sam da ćete na današnjem seminaru napraviti korak dalje u ostvarenju svojih profesionalnih ciljeva - rekla je Đukić Dejanović.

Obuka za nastavnike koji se upućuju na rad u inostranstvu, a koju organizuje Ministarstvo, održava se danas i sutra u Beogradu.

Reč je o sistemskoj obuci, nastaloj na osnovu obrazovnih zahteva, potreba i programskih aktivnosti koje obuhvataju unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, a obuku realizuju stručnjaci iz akademske zajednice, obrazovne prakse, Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvete će uputiti 25 redovnih nastavnika u Nemačku, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Grčku, Norvešku i Sjedinjene Američke Države, kako bi realizovali obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u narednoj školskoj godini.

Za 20 redovnih i 59 honorarnih nastavnika ministarstvo je produžilo angažovanje radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu na srpskom jeziku u školskoj 2023/2024. godini.

Pogledajte više