NAUKA KREIRA BOLJI ŽIVOT: Institut "Siniša Stanković" obeležio 76 godina postojanja

Lj.B.

01. 06. 2023. u 12:38

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, izjavila je da je će Vlada Srbije raditi na tome da obezbedi što bolje uslove za rad naučnika.

ministarstvo nauke

Begović je, na obeležavanju 76 godina Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kazala da postoji svest da je potrebna podrška, kako u finansiranju infrastrukture, tako i u saradnji među naučnicima i institucijama, pa će se iz tih razloga, raditi na mnogim platformama kako bi se nauka inkorporirala u sve segmente društva.

Prema rečima Begovićeve, znanje koje se stvara u laboratorijama širom sveta, počinje da utiče i na ekonomiju država, ali i na kreiranje boljeg života za čitavo stanovništvo.

- Nauka je ta koja je dobila moć da transformiše industriju, ekonomiju i društvo u celini - kazala je ministarka.

Begovićeva je naglasila i da je IBIS S od velikog značaja za naučni razvoj i inovacije i čestitala je svim zaposlenima u tom institutu koji su doprineli da biologija živi u Srbiji.

U saopštenju ministarstva se navodi da je potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademik Zoran Popović na obeležavanja godišnjice IBIS S-a ukazao na značaj ulaganja u naučni sektor i izrazio zadovoljstvo rastućom podrškom koju nauka dobija od Srbije.

Dodaje se da je prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu Zorica Vujić ocenila je da je doprinos IBIS S-a, kao jednog od vodećih instituta, za vidljivost i prepoznatljivost nauke i istraživanja u Srbiji nemerljiva.

Podseća se da je IBIS S vodeća naučna institucija u Srbiji, u oblasti bioloških nauka, i da su naučna istraživanja u institutu prevashodno orijentisana na fundamentalna i multidisciplinarna u različitim biološkim disciplinama.

Pogledajte više